Чи ефективні гепатопротектори?
Гепатопротектори: панацея від усіх захворювань печінки чи біологічно активна добавка?
Чи ефективні гепатопротектори?

Завдяки роботі масмедіа у пересічних громадян формується думка, що від кожного захворювання є чудо-таблетка, прийом якої вмить знімає всі симптоми та виліковує хворобу. Така сама ситуація сталась із захворюваннями печінки та гепатопротекторами. В цій статті спробуємо розібратись, чи можна за декілька місяців «вимити всі шлаки» з організму, використовуючи екстракти різних рослин.

Згідно з інформацією, яку надають виробники, гепатопротектори – це лікарські засоби, які підвищують стійкість печінки до впливу патологічних факторів та відновлюють її функції при різних пошкодженнях. Тобто виробники заявляють, що їхні препарати з екстрактів рослин або комбінацій фосфоліпідів можуть відновити та захистити гепатоцити від будь-яких уражень.

На українському ринку популярні препарати силімарину, який міститься в плодах розторопші.

У декількох дослідженнях науковці вивчали вплив екстракту розторопші на пацієнтів з захворюваннями печінки. Дослідження не продемонструвало значного впливу розторопші на смертність та ускладнення через захворювання печінки у пацієнтів із алкогольними гепатитами та вірусними гепатитами В і С.

Результати ще одного метааналізу показали зниження рівня АСТ після використання силімарину, при цьому рівень ГГТ не змінювався. Цей вплив є значимий статистично, але не клінічно, оскільки дослідники не враховували вплив інших препаратів на функції печінки.

Було досліджено вплив ацетилцистеїну, урсодезоксихолієвої кислоти та силібіну на рівень печінкових ферментів у пацієнтів з гепатитом В. У груп пацієнтів, які приймали гепатопротектори разом із противірусними препаратами, спостерігалось зниження АСТ, АЛТ, ЛФ та загального білірубіну порівняно з групами, які приймали тільки противірусні препарати. Такі самі результати спостерігались при порівнянні гепатопротекторів із плацебо. Ацетилцистеїн показав себе краще для зниження рівня АЛТ, а урсодезоксихолієва кислота – для зниження рівня білірубіну. Про клінічну значимість зниження цих показників у дослідженні не йдеться.

У ретроспективному аналізі ефективність гепатопротекторів у пацієнтів з ураженням печінки, спричиненим прийомом протитуберкульозних засобів, не була доведена. Рівень АЛТ та АСТ зберігався однаковим у обох групах, незалежно від статі та віку учасників дослідження.

Окрім рослинних екстрактів ще застосовують есенціальні фософоліпіди(ЕФ), які, за словами виробників, впливають на мембранозалежні клітинні функції і виявляють протизапальну, антиоксидантну, антифіброгенну, антиапоптотичну, мембранозахисну та ліпідрегулюючу дію.

У статті, опублікованій в PubMed, представлені дослідження, які доводять ефективність есенціальних фосфоліпідів. Але якщо аналізувати кожне дослідження окремо, то не все так однозначно. Одні дослідження демонструють покращення лабораторних показників під час прийому ЕФ у поєднанні з дієтою та фізичними вправами. Також демонструється покращення результатів КТ та УЗД у пацієнтів, що приймають ЕФ, порівняно з контрольною групою, але вибірка в таких дослідженнях складала 10-20 осіб.

Поки що доведено тільки те, що гепатопротектори безпечні, але механізм дії цих речовин та клінічний ефект на організм людини залишаються під питанням. Ці речовини не внесені в міжнародні рекомендації або протоколи лікування захворювань печінки, тому гепатопротектори скоріше можна віднести до біологічно активних добавок, а не до лікарських препаратів. 

Авторка ілюстрації: Валерія Пінчук

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com