Бокс покращує симптоми хвороби Паркінсона
Boxing Helps Knock Out Nonmotor Parkinson's Symptoms

У ході дослідження пацієнти з хворобою Паркінсона, які займалися боксом, відчували зменшення втоми, депресії та тривожності та покращення якості життя порівняно з пацієнтами, які не займалися цими вправами

"Ми знаємо, що повинні призначати фізичні вправи для пацієнтів із хворобою Паркінсона, тому що все більше досліджень показують, що це може затримати прогресування захворювання, але важливо також дізнатися, який саме тип вправ призначити пацієнтам", — сказала дослідниця Даніель Ларсон, доктор медичних наук, невролог в Північно-Західному університеті в Чикаго, штат Іллінойс.

Щодня пацієнти, які пройшли заняття за програмою Rock Steady Boxing (RSB), дійсно задоволені цими вправами. Повні результати будуть представлені на майбутній Американській академії неврології (AAN) у квітні 2020 р.
Дана програма була створена в 2006 році для пацієнтів з хворобою Паркінсона. Типове 90-хвилинне заняття розпочинається з вправ на розтяжку та серцево-судинну систему, потім рухів ногами та переходів через перешкоди.
До заняття також входять "швидкісні тренування": швидка ходьба або біг. Для боксу використовуються боксерські мішки.

Зараз на світі є близько 43 500 учасників на 871 майданчиках для занять з цієї програми. Було проведено анонімне опитування серед учасників даної програми. Симптоми, щодо яких учасники повідомили про принаймні 50% поліпшення, були здебільшого немоторними. Наприклад, учасники покращили соціальне життя (70%), втому (63%), страх впасти (62%), депресію (60%) та тривогу (59%).

"Ці симптоми важко піддаються лікуванню при хворобі Паркінсона, — зазначила дослідниця. — Ми справді не маємо хороших ліків від цих симптомів. Поліпшення, наприклад, втоми на 63% є значним результатом".

Порівняно з пацієнтами, що не брали участі, учасники мали кращі середні бали за опитувальником PDQ-39 (25 проти 32, P <.01), що свідчить про кращу якість життя.

Дослідники також вивчали ймовірність виконання вправ навіть з певними перешкодами, такими як відстань до тренажерного залу, негода або втома, використовуючи "шкалу самоефективності" — здатності мотивуватися виконувати вправи повністю. Поточні учасники мали кращі результати порівняно з пацієнтами, що не брали участі (54 проти 48, P <.01).

"Ми не можемо довести зв’язок. Ми не можемо сказати, що саме дана програма покращила їхню якість життя, але принаймні є кореляція", — сказала Ларсон.

Що стосується моторних симптомів, пов'язаних із хворобою Паркінсона, то опитування виявило деякі покращення. Люди повідомили про поліпшення між 20% та 40% різних рухових симптомів.

Ларсон зазначила, що не слід очікувати, що певні рухові симптоми на зразок тремору покращаться при фізичному навантаженні.

Це дослідження, найбільше на сьогоднішній день серед пацієнтів із хворобою Паркінсона, ілюструє переваги програми вправ для таких пацієнтів.

"Це крок у правильному напрямку, щоб показати, що заняття боксом за цією програмою можуть бути справді хорошим варіантом для пацієнтів, які раніше не були вмотивовані до фізичних вправ, або, можливо, втома, тривога чи депресія були перешкодою для виконання фізичних вправ".

Джерело

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com