3 "Гарячі Новинки" зі світу Цифрової Медицини: Лютий 2021
15 March
цифрова медицина цифрове здоров'я

IBM проти Хвороби Альцгеймера

Новий алгоритм штучного інтелекту, створений IBM у рамках Digital Health, може допомогти лікарям діагностувати та передбачати розвиток хвороби Альцгеймера - за роки до появи основних симптомів. Алгоритм "навчений" аналізувати тексти написаний людиною на присутність подібних фраз, граматичних помилок або ж відсутність слів (як ознаки нейродегенеративного захворювання).

фото: https://www.dreamstime.com/

Відповідно до статті, порівнюючи зразки тексту (написані 270 учасниками дослідження протягом декількох років), алгоритм зумів передбачити настання хвороби Альцгеймера у деяких учасників з точністю 75%. Потенційно це рішення дає лікарям новий інструмент для виявлення хвороби Альцгеймера та інших серйозних нейродегенеративних станів задовго до появи виражених симптомів.

Смартфони для діагностики діабету

Вчені з Каліфорнійського університету у Сан-Франциско досліджують можливість використання камери смартфону для ідентифікації цифрових біомаркерів діабету. Результати досліджень були опубліковані у журналі Nature (09.2020).

фото: https://www.researchgate.net

У своїх роботі, науковці використовували алгоритм нейронної мережі  у поєднанні з методом фотоплетизмографії (реєстрації кров'яного потоку з використанням джерела інфрачервоного чи світлового випромінювання та фоторезистора). Для "навчання" алгоритму вчені використовували дані від 54 000 пацієнтів з діагностованим діабетом. Точність аналізу перевіряли на 2 інших групах (7800 та 181 пацієнтів) у трьох клініках. Для обох груп нейронна мережа точно інтерпретувала біомаркери в 75% випадків з високим ступенем (95%) імовірності. Вчені запевняють що фотоплетизмографія на базі смартфону може функціонувати як простий, неінвазивний інструмент для ранньої діагностики діабету.

Дистанційний контроль за станом здоров'ям плоду у пацієнток з COVID19

Ізраїльський медичний центр Sheba почав надавати своїм вагітним пацієнткам (зараженим коронавірусом) нову портативну систему для контролю частоти серцебиття плода у домашніх умовах. Пацієнти також можуть використовувати пристрій для проведення самостійних, віддалених, ультразвукових досліджень.

фото: https://www.timesofisrael.com

Sheba стала першою в світі лікарнею, що дозволяє пацієнтам проводити обидва обстеження без присутності лікаря чи медсестри. Обидві процедури проводяться безпосередньо жінками в домашніх умовах відповідно до вказівок лікаря котрий дистанційно керує процесом. Дані та зображення "скринінгу" автоматично надходять до медичного заклади. На даний момент, запропонована технологія проходить друге клінічне випробування у клініці Mayo (США).

 

Автор статті: Доктор Ростислав Кузяків (Rostyk Kuzyakiv) - запрошений автор для платформи INgenius висвітлює останні новини та досягнення Digital Health у світі. Працює як Biomedical Data Scientist в Universität Zürich, публікується в журналах Cell, PNAS, etc. В свій час закінчив Львівський національний медичний університет ім. Д. Галицького та захистив Ph.D з клінічної біоінформатики в університеті Женеви (Швейцарія).

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com