Як говорити про вакцинацію?
04 травня
Як говорити про вакцинацію, щоб вас почули
як говорити про вакцинацію

Пандемія COVID-19 без сумнівів суттєво змінила медицину, людей та загалом весь світ. На даний момент людство має способи боротьби з вірусом, але, як показує практика, боротися необхідно ще й із дезінформацією та страхами.

Звичайно, для освіченого лікаря вакцинація - необхідний метод профілактики захворювання та збереження здоров’я населення, але чи кожен лікар має навички, щоб пояснити це своїм пацієнтам?

Згідно з опитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології, 47% українців готові вакцинуватися від COVID-19, 44% не будуть вакцинуватися, 11% ще не прийняли остаточного рішення.

Причини відмови від вакцинації, наведені в опитуванні Київського міжнародного інституту соціології.

Тому ця стаття буде присвячена одному з найголовніших аспектів лікування, а саме розмові з пацієнтом та вмінні доносити до нього важливу інформацію, зокрема, про необхідність вакцинації.

Дайте людині простір та вислухайте її

Приділіть час пацієнту та дайте йому можливість пояснити свою позицію і тільки після цього поясніть, в чому його думки помилкові, а де він має рацію. Не засуджуйте думку чи позицію пацієнта і старайтесь уникати грубої критики. Не варто применшувати думку пацієнта, його переживання та сумніви. Спробуйте їх детально вислухати і зрозуміти чим вони вмотивовані.

Створіть довіру між вами та пацієнтом, тоді вам не потрібно буде його переконувати в своїй правоті. Якщо пацієнт довіряє своєму лікарю, то його не потрібно переконувати. Він буде сприймати від лікаря інформацію та на основі її приймати власні рішення.

Задавайте відкриті питання пацієнту, які потребують більшого, ніж просто «так» або «ні». Запитайте, що тривожить пацієнта та де він отримав цю інформацію. Намагайтеся уникати осудного тону та фраз на кшталт «це безглузде занепокоєння» або «ви тривожитесь через дурниці».

Наведіть наукові дані

Поясніть пацієнту, що вакцини ефективні та безпечні. Інформацію про вакцини, зареєстровані в Україні, можете отримати з наших статей: AstraZeneca(Covishield), Pfizer, Coronavac.

Якщо ж пацієнт сам хоче перевірити інформацію, розкажіть йому про надійні джерела: ВООЗ, CDC, FDA, EMA, INgenius. Важливо, щоб пацієнти розуміли де знаходити достовірну і останню інформацію про вакцинацію, її ефективність та потенційні побічні дії. Інформаційне поле пацієнтів часто формується колегами, друзями, родиною та колом спілкування, проте люди не завжди діляться лише доказовою та достовірною інформацією.

Згадайте історію

Розкажіть про те, як вакцинація врятувала світ від натуральної віспи ще в 1978 році. Нагадайте пацієнту, що ще в дитинстві він отримав вакцинацію від поліомієліту, туберкульозу, дифтерії, правця, кору та інших захворювань. І саме вакцинація дозволила не хворіти на ці захворювання або перенести їх в легкій формі. Не забувайте пояснити, що вакцинація не обо'язково захищає від інфікування, а більше від небезпечних наслідків перенесеного захворювання.

Офіційний календар профілактичних щеплень, схвалений Міністерством охорони здоров'я України.

Станьте прикладом для пацієнта

Якщо лікар, який веде бесіду, вже отримав вакцину, це позитивно вплине на прийняття рішення пацієнтом. Покажіть на власному прикладі, що вакцина безпечна, можна також навести приклади ваших колег або знайомих.

Допоможіть пацієнту знайти власну причину вакцинації

Не кожен пацієнт може серйозно ставитись до свого власного здоров’я, але кожен має близьких або свої мрії. Для когось вакцинуватися означає захистити свою родину (бабусь, дідусів, дітей), для когось – поїхати в омріяну поїздку, для когось провести час зі своїми близькими. Також наведіть власний приклад вашої причини вакцинації.

Руйнуйте міфи про вакцини та їхній склад

Розкажіть пацієнту про розповсюджені міфи про вакцинацію, але робіть це з емпатією. Зайва агресія та зверхність не допоможуть досягти комплаєнсу. Читайте наші статті або діліться з пацієнтами інформацієюпро склад вакцин, про вакцини та безпліддя, тромбози від вакцин, розвінчуйте міфи про вакцини.

Виховуйте пацієнтів

Поясніть, що вакцинація – це, перш за все, захист здоров’я пацієнта, а також людей навколо.

Пам’ятайте, що, переконавши хоча б одного пацієнта вакцинуватися, ви можете врятувати десятки, а то й сотні інших людей.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com