Вакцину проти COVID-19 тестують на людях
21 березня
16 березня була опублікована інформація про те, що в Сполучних Штатах розпочався етап тестування вакцини проти коронавірусу на людях
Assosiated press

Вчені розпочали надзвичайно очікуваний перший етап випробування вакцини проти COVID-19, розробленої в рекордно короткий час, одразу після вибуху нового вірусу в Китаї. Дослідження проводяться у центрі Kaiser Permanente Washington Research Institute в Сіетлі.

"Усі хочуть зробити те, що вони можуть зробити у цій надзвичайній ситуації" — заявила напередодні експерименту керівник дослідження Dr. Lisa Jackson.

Журналісти спостерігали те, як першій учасниці дослідження ввели вакцину проти коронавірусу, а ще троє учасників очікували введення. В кінцевому підсумку ще 45 добровольців отримають дві дози вакцини протягом місяця.

"Ми всі почуваємося такими безпорадними. Це дивовижна можливість для мене зробити щось", — сказала Jennifer Haller, перша учасниця експерименту.

Assosiated Press

Жінці 43 роки, вона мати двох підлітків. Після введення вакцини учасниця вийшла з посмішкою і відповіла, що чудово себе почуває.
Цей день ознаменував лише початок низки досліджень на людях, необхідних для підтвердження безпечності та ефективності вакцини.

Вчені запевняють, навіть якщо дослідження пройде добре, вакцина не буде доступна для широкого застосування протягом 12-18 місяців. Все ж, пошук дієвої вакцини є головним пріоритетом охорони здоров'я на сьогодні.
Нове дослідження, розпочате з рекордною швидкістю, є важливим першим кроком до досягнення цієї мети.

Ця вакцина з кодовою назвою мРНК-1273 була розроблена Національним інститутом охорони здоров'я США (NIH) та біотехнологічною компанією "Moderna" на базі штату Массачусетс.

Це не єдина потенційна вакцина в стадії розробки. Десятки дослідницьких груп у всьому світі змагаються за створення вакцини проти COVID-19. Очікується, що наступна потенційна вакцина, яку розробила компанія "Inovio Pharmaceuticals", розпочне власне дослідження її безпеки у США, Китаї та Південній Кореї з наступного місяця.
Експеримент у Сіетлі розпочався за кілька днів після того, як Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про спалах нового вірусу пандемією через швидке поширення у світі. Було заражено понад 169 000 людей, понад 6 500 з них — з летальним наслідком.

COVID-19 перевернув світову економіку та соціальну сферу життя людей, починаючи з моменту, коли Китай вперше ідентифікував цей вірус в січні цього року. В регіонах закривалися школи та підприємства, обмежували подорожі, скасовували розважальні та спортивні заходи, заохочували людей до самоізоляції.

Розпочати випробування вакцини на людях є дуже важливим етапом для вчених, але керівник дослідження Dr. Lisa Jackson описала настрій її команди як дещо пригнічений. Вчені працюють безперервно та цілодобово, готуючи дослідження в тій частині США, яка вже уражена вірусом.

Тим не менш, розпочати розробку вакцини та її тестування протягом 2 місяців проти вірусу, який зовсім недавно був нікому невідомим, є безпрецедентним випадком, на чому наголошує Dr. Lisa Jackson.

В дослідженні беруть участь цілком здорові добровольці віком від 18 до 55 років, які отримають більш високі дози, ніж інші, щоб перевірити, наскільки сильною повинна бути вакцина. Вчені перевірятимуть наявність будь-яких побічних ефектів і братимуть зразки крові, щоб перевірити те, чи вакцина активує імунну систему, шукаючи такі докази цього, які раніше виявляли у вакцинованих мишей.

"Ми не знаємо, чи спричинить ця вакцина імунну відповідь, чи буде вона досить безпечною. Тому ми робимо випробування, — підкреслюють вчені. — Це ще не той етап, коли було б розсудливо проводити вакцинацію широкій популяції."

Немає шансів, що учасники могли б заразитися від вакцини, оскільки вона не містять сам коронавірус. Більшість досліджень вакцин проти коронавірусу, що проводяться в усьому світі, націлені на білок, влучно названий «шипом», який знаходиться на поверхні нового вірусу і дозволяє йому вторгнутись у людські клітини. Блокуючи цей білок, можливості зараження не буде.

Науковці скопіювали ділянку генетичного коду вірусу, який містить інструкції для клітин для створення цього білку "шипа". Вчені вставили цю ділянку у вакцину.

Ідея полягає в тому, що організм людини вироблятиме цей білок з "шипами", який буде нешкідливим для людини. Коли імунна система помітить чужорідний білок, вона змусить антитіла атакувати — і буде швидко реагувати, якщо людина зіткнеться з реальним вірусом.

Це набагато швидший спосіб виготовлення вакцини, ніж традиційний підхід до вирощування вірусу в лабораторії та підготовка вакцини із загиблих або ослаблених штамів.

"Але оскільки вакцини дають мільйонам здорових людей, потрібен час, щоб перевірити їх у достатній кількості, щоб помітити нечасті побічні ефекти. Наука може рухатися дуже швидко, але вона не повинна зашкодити"— сказав Dr. Nelson Michael, керівник ще однієї групи науковців з центру "Walter Reed Army Institute of Research", які також працюють над вакциною.

Дослідницький інститут Сіетла є частиною урядової мережі центрів, які перевіряють всі види вакцин. Він був обраний для дослідження вакцини проти коронавірусу до того, як COVID-19 почав широко поширюватися у штаті Вашингтон.

Центр "Kaiser Permanente" провів перевірку десятків людей, шукаючи тих, хто не має хронічних проблем зі здоров’ям і на даний момент не хворий. Дослідники не перевіряють, чи був у добровольців вже легкий випадок COVID-19, перш ніж вирішити, чи мають вони право брати участь в дослідженні. Якщо такі випадки були, то вчені зможуть це перевірити за кількістю антитіл в крові до вакцинації та врахують це.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com