Топ-10 розкішних серіалів для медиків і про медиків
27 березня
Серіали про лікарів і медицину користуються величезною популярністю. Їх герої не тільки щодня рятують життя, наражаючись на небезпеку, але, як справжні детективи, розгадують найбільш заплутані загадки.
серіали медицина Доктор Хаус Анатомія Грей Хорошийдоктор

Серіали про лікарів і медицину користуються у телеглядачів величезною популярністю. Їх герої не тільки щодня рятують життя, наражаючись на небезпеку, але, як справжні детективи, розгадують найбільш заплутані загадки. Пропонуємо вашій увазі 10 найкращих медичних серіалів

1. Доктор Хаус (House M.D.)
Американський телесеріал про геніального лікаря-діагноста Ґреґорі Хауса (у виконанні актора Г′ю Лорі) та його команду. Хаус — блискучий фахівець у галузі нефрології та інфекційних хвороб, проте є інша сторона медалі — він замкнутий, різкий та цинічний, схильний до мізантропії та бунтарства. Часом здається, що він повністю позбавлений почуття жалю (хоч це не так). Найкраще свідчить про життєву позицію Хауса цитата доктора Формана: "Він не порушує правила, він їх ігнорує". Його улюблене твердження — "Усі брешуть". Як не дивно, саме цей підхід нерідко допомагає йому орієнтуватися у найскладніших і неймовірних випадках.

2. Анатомія Грей (Grey’s Anatomy)
У центрі подій — молода жінка-хірург Мередіт Грей, дочка відомого лікаря Елліс Грей. Вона, як і її колеги, працює в міській лікарні Сієтла. Хірурги оперують і закохуються, заводять історії хвороби і службові романи, зберігають свої лікарські таємниці, борються з ускладненнями у пацієнтів і у власному особистому житті. І найчастіше відносини із протилежною статтю хвилюють їх не менше, ніж здобуття професійного досвіду.

3. Хороший лікар (The Good Doctor)
Шон Мерфі — молодий лікар з діагнозом аутизму та синдромом Cаванта, але з унікальними здібностями. Мріючи про медичну кар'єру, провінційний герой зважується на переїзд у велике місто, щоб влаштуватися в хірургічне відділення престижної лікарні. Незважаючи на складності в комунікації, внутрішній страх, скептицизм та забобони колег, Шон потрапляє в команду і готовий працювати не покладаючи рук, щоб довести всім, що його незвичайний дар допоможе врятувати чимало життів.

4. Клініка ( Scrubs )
Серіал присвячений життю та кар'єрі молодих лікарів Джона Доріана та його друга Крістофера Тьорка, які на початку серіалу тільки-но закінчили навчання та вийшли на роботу в клініку "Sacred Heart" як інтерни. У лікарні вони знаходять нових друзів і нові труднощі як професійного, так і особистого плану, які їм необхідно подолати. Крім того, в серіалі значне місце приділяється трьом любовним лініям: Тьорка і Карли, Перрі Кокса і Джордан, а також, так чи інакше, проявляються відносин Джей Ді та Елліот Рід. Усі головні герої серіалу (за винятком прибиральника і адвоката Теда) мають пряме відношення до медицини. Розповідь ведеться від імені Джона Доріана, який описує ситуацію, що склалася в епізоді та робить різні висновки, а в кінці серії підводить її підсумок. Також дуже часто, для створення комічного ефекту, глядачі бачать, як Джей Ді уявляє собі різні можливі ситуації. На відміну від більшості ситуаційних комедій, "Клініка" знімається за допомогою однієї камери і за відсутності глядачів.

5. Лікарня Нікербокер (The Knick)
Нью-Йорк, 1900 рік, медицина перебуває на рівні кровопускання. У приватній лікарні Нікербокер провідні лікарі намагаються розширити уявлення про хірургію, експериментуючи із новими методами та засобами лікування. Доктор Джон Текері (Клайв Овен), нещодавно призначений керівником хірургічного відділу, прагне реалізувати свої амбіції щодо медичних відкриттів, всупереч своїй репутації серед колег і наркотичній залежності. Чорношкірий доктор Елджернон Едвардс, отримавши освіту в Гарварді і практику у провідних лікарів Європи, бореться за повагу і визнання расистсько налаштованого Нью-Йорка. В той самий час саме існування лікарні Нік опиняється під загрозою через фінансові негаразди.

6. Швидка допомога (ER)
У центрі серіалу стосунки між лікарями та пацієнтами, викладачами та студентами, а також особисте життя героїв. Часто порушуються питання певних травм і хвороб, ставлення пацієнтів і лікарів до смерті, а також тема самогубства. Крім того, обговорюються такі невиліковні хвороби, як хвороба Паркінсона, БАС, синдром Дауна, а також ВІЛ-інфекція і СНІД. Зокрема, порушується проблема того, чи може ВІЛ-інфікований спеціаліст продовжувати роботу у швидкій допомозі чи повинен бути ізольованим від пацієнтів. Усе це відбувається на тлі соціальних проблем великих американських міст — таких, як расизм, бандитизм, алкоголізм і наркоманія. Неодноразово порушуються етичні питання евтаназії та волі самого пацієнта: чи прийнятно попри волю невиліковно хворого рятувати та підтримувати його життя за допомогою спеціального обладнання. Крім того, обговорюються проблеми переривання вагітності й усиновлення дітей.

7. Реанімація (Code Black)
Американський телевізійний серіал, який вийшов на CBS в сезоні 2015-2016 років. Серіал заснований на документальному фільмі та розповідає про госпіталь Лос-Анджелеса, де лікарям доводиться боротися зі зламаною системою управління лікарнею, щоб відстоювати свої інтереси та інтереси пацієнтів. Реанімація лікарні Лос-Анжелеса — це приклад того, як можуть взаємодіяти лікарі, їх взаєморозуміння та особисті відносини, які впливають на роботу та її результати. Кожен день — це нові перешкоди, які потрібно пройти з гідністю. Але думка, що один необережний крок може запустити каскад незворотніх наслідків, постійно кружляє в повітрі. Це Профі з великої букви, від яких залежить життя сотень пацієнтів.

8. Приватна практика (Private practice)
Приголомшливий серіал про неймовірно складний і багатогранний світ лікарів, яким щодня доводиться боротися не тільки за життя пацієнтів, але і за свою любов, за своє щастя. Комусь щастить більше і він знаходить свою другу половинку, а комусь доводиться лише чекати та сподіватися, що одного разу це станеться і з ним. Наприклад, Шелдон Воллес, який працює психіатром, зумів домогтися успіху в своїй професії, проте в стосунках з жінками йому просто катастрофічно не щастить. Еддісон Монтгомері переїхала в Лос-Анджелес після розлучення зі своїм чоловіком, здається, знайшла нову любов в особі колишнього чоловіка однієї зі своїх подруг. Відносини між Пітом і Вайолет просто прекрасні, однак у них проблема іншого характеру: обставини склалися таким чином, що парі доводиться через суд домагатися права опіки над власною дитиною. На цьому тлі розбіжності та періодичні сварки між Купером і Шарлоттою здаються абсолютно несуттєвими, тим більше, що, врешті-решт, вони все одно будуть разом.

9. Медики Чикаго (Chicago Med)
Серіал розповідає про команду лікарів, які працюють в одній із найбільш завантажених лікарень Чикаго. Кожен день вони зіштовхуються з дуже складними ситуаціями, які вимагають негайного прийняття важливих рішень. Вони не мають права на помилку. Від їх професіоналізму, швидкості та правильного вибору методики лікування залежать життя їх пацієнтів. Звичайно ж, вони є різними людьми, і у кожного за плечима свій шлях, своя методика, свої переживання і невдачі. Але, незважаючи на всі особисті проблеми, співробітники лікарні, абсолютно не замислюючись про себе і не шкодуючи про зроблений вибір, витягають людей з того світу.

10. Нічна зміна (The Night Shift)
Дія серіалу відбувається в лікарні Сан-Антоніо. Саме тут киплять пристрасті та йде боротьба за життя, в якій пацієнтам допомагають досвідчені та кваліфіковані лікарі. Лікарі колись пройшли всі кола пекла, беручи безпосередню участь у військових діях. Тепер в мирний час вони допомагають пацієнтам клініки та рятують їх життя. Актори настільки вжилися в свої образи, що створюється відчуття, ніби-то в серіалі знімалися справжні військові лікарі.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com