Топ-10 книг для лікарів, які варто покласти під ялинку
23 грудня
Не знаєте що подарувати лікарю на новорічні свята? Тоді ця підбірка ваш порятунок! Наша команда створила підбірку з найбільш цікавих і корисних книг для медичного розуму! Зберігайте собі та діліться з друзями!
книги для лікарів


1. «Bad science»(«Обман в науці») - книга, автор якої лікар Ben Goldacre відверто критикує псевдонауковців та розповідає як розпізнати маніпуляції зі статистикою , як оцінювати поради стосовно здоров’я, які транслюють ЗМІ від «науковців» або сенсаційні новини, на які ведуться різні люди в різних країнах. Автор намагається допомогти читачу навчитися фільтрувати,як лакмусовий папірець, інформацію,яку ми отримуємо. В часи, коли досі певна кількість українців ставить під сумнів зв’язок вакцинації з розвитком аутизму, медику буде корисно озброїтися цією інформацією.

2«What Patients Say, What Doctors Hear» («Що говорять пацієнти та що чують лікарі») – авторка цієї книги також Danielle Ofri. Тут піднімається тема розмови лікаря з пацієнтом, як найважливішої частини діагностики, подальшого їх комплаенсу та лікування. Аналізуючи опитування цих двох груп, авторка каже, що звичайна розмова часто є недооціненою і показує як зміна підходу до цього може покращити стан здоров’я пацієнта.

3. « Покликання. Про вибір, борг та нейрохірургію» -  продовження книги  «Не нашкодь», однак ця книга зовсім про інше. Автор описує  своє завершення кар'єри, особисте життя, ділиться своїми спогадами та внутрішніми переживаннями. Генрі Марш приїджав в Україну і мав досвід роботи в українській медицині, тому і ця частина його життя описана в книзі.

4. «Мочи Манту» - видала цю книгу колишня міністерка охорони здоров’я Уляна Супрун. Основна ідея цієї книги – боротьба з міфами про здоров’я та медицину, які авторка називає «совковим мракобіссям».  Колишня міністерка веде активну просвітницьку діяльність в сфері медицини а також свій блог, який набув неабиякої популярності серед українців. Ця  книга вміщатиме актуальні та найцікавіші теми з постів, доповнені історіями та спостереженнями авторки і її команди.

5. «Чек-лист. Як уникнути помилок, які ведуть до фатальних наслідків» - написав цю книгу практикуючий хірург та професор Гарвардської медичної школи  а також автор інших бестселерів Atul Gawande. Світ рухається вперед і часто вимагає від нас універсальності та багатозадачності в усьому. Автор пропонує нам створення чек-листів, як методу який захищає від прорахунків та помилок. В книзі зазначено, що з моменту запровадження чек-листів в лікарнях, летальність скоротилася більш, ніж на третину. 

6. «What doctors feel» («Що відчувають лікарі») - цю книгу написала практикуюча лікарка  Danielle Ofri , яка є авторкою багатьох статей та книг. Ця книга особлива тим, що вона звертає увагу на емоційну сторону медицини, на емоції медичного персоналу – страх, біль, емпатію, гнів. Лікарі часто одягають на себе костюм всесильного супер-героя, який має бути завжди непохитним і беземоційним. В цілому, емоційний аспект залишається поза обговоренням медичної спільноти сьогодні. Авторка досліджує в цій книзі залежність якості медичної допомоги від емоцій та переживань медичного персоналу, спираючись на наукові дослідження та реальні історії з практики.

7. «Не нашкодь» - вийшла ця книга в світ у 2014 році і стала справжнім бестселлером. Її автор Генрі Марш, британський нейрохірург, поділився своїми роздумами, як це, бути нейрохірургом, кожного дня приймати рішення, від яких залежить доля людей і яку вагу має  "помилка" в хірургії. Книга залишена романтизму і відображає реаліїї з якими стикаються лікарі щодня.

8. «Being mortal» («Бути смертним») – автор також Atul Gawande. Ця книга про складні питання, смертельні хвороби та про те, що фокус лікаря в першу чергу має бути на пацієнтові,  не на хворобі. Автор наголошує як важливо для пацієнта, який знає коли завершиться його життя, проживати його з гідністю. В цілому вона про ті питання, на які ми боїмося давати собі відповідь, про те, як навчитися правильно відноситися до смерті та приймати її.

9. «Простими словами» - книга створена за мотивами однойменного подкасту The Village Україна про ментальне здоров’я. Ми хочемо жити в здоровому соціумі, будувати хорошу комунікацію з своїми колегами і краще розуміти себе, але інколи нам важко говорити чи навіть зрозуміти свою емоцію в окремій ситуації. Власне в цій книзі автори підіймають ці питання і розповідають популярною мовою про емоції,почуття і як в них розібратися.

10. Бонус! Для тих кого цікавить військова медицина - «Легка черепно-мозкова травма» - практичний посібник з військової медицини Інституту Бордена, перекладений  American Ukrainian Medical Foundation українською. Посібник розкриває найкращі підходи до лікування військовослужбовців з легкою черепно-мозковою травмою. Включає практичні рекомендації, які покликані сприяти розробці сучасного високоякісного реабілітаційного лікування військових.

 

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com