Телемедицина
02 червня
Телемедицина - це нова революція в сфері охорони здоров’я. Сучасні технології зробили свій внесок у пришвидшення розвитку та зменшення її вартості.
телемедицина телездоровя цифрова_медицина

Сфера телемедицини кардинально змінилася з моменту свого створення. Лише близько п’ятдесяти років тому кілька лікарень почали експериментувати із наданням послуг на відстані, щоб охопити пацієнтів у віддалених місцях. Але з часом телемедицина перетворилася на складну комплексну послугу, яка використовувалася в лікарнях, приватних кабінетах лікарів та інших закладах охорони здоров’я.

Сьогоднішній пацієнт хоче витрачати менше часу в приймальні у лікаря та негайно звертатися з незначними, але невідкладними станами, коли це потрібно. Це сподівання на більш зручну медичну допомогу у поєднанні з недоступністю переобтяжених медичних працівників у багатьох галузях (особливо лікарів, які працюють на первинній ланці) призвело до зростання телемедичних компаній у світі. Багато з них пропонують пацієнтам цілодобовий доступ до медичної допомоги з викликом лікаря, з яким працює ця компанія. Інші пропонують лікарням та більшим медичним центрам доступ до додаткового клінічного персоналу та спеціалістів для аутсорсингу особливих випадків. Треті пропонують телемедичну платформу, яку лікарі можуть використовувати для здійснення віртуальних візитів із власними пацієнтами.

Читайте також: 5 технологій, які модернізують та покращують медицину

Завдяки широкому розмаїттю мобільних програм для здоров’я та нових мобільних медичних пристроїв, які є зручними для споживачів, пацієнти починають використовувати технології для моніторингу та відстеження свого здоров’я. Прості домашні медичні прилади, які можуть виконувати важливі функції, наприклад, діагностувати вушні інфекції, контролювати рівень глюкози або вимірювати тиск, дозволяють пацієнтам збирати необхідну медичну інформацію для діагностики лікарю, не заходячи в його кабінет. І знову ж, по мірі того, як все більше пацієнтів починають активно використовувати технології для контролю свого здоров’я, вони також будуть більш відкритими для альтернативних способів отримання допомоги - за допомогою телемедицини!

Переваги  телемедицини

  • Більш зручний, доступний догляд за пацієнтами

Більш доступне та зручне медичне обслуговування пацієнтів є рушійною силою в галузі телемедицини. Спочатку вона була розроблена в США як спосіб подолання нестачі медичних кадрів та покращення якості медичної допомоги, особливо у віддалених сільських районах, а зараз використовується у всьому світі, як для надання базової медичної допомоги в країнах третього світу, так і для того, щоб дозволити пацієнту літнього віку з проблемами мобільності відвідувати лікаря з дому. Телемедицина має силу не тільки зруйнувати типові географічні бар’єри у доступі до медичної допомоги, але й зробити всю модель надання медичних послуг більш зручною для пацієнтів.

  • Економія на витратах на охорону здоров’я

Оскільки в Україні немає офіційних даних, наведемо приклад з інших країн. США щорічно витрачають на охорону здоров'я понад 2,9 трлн. доларів, більше, ніж будь-яка інша розвинена країна. Крім того, приблизно 200 мільярдів доларів цих витрат можна уникнути. Телемедицина має можливість скоротити ці витрати на охорону здоров’я, вирішивши такі проблеми, як недотримання режиму прийому ліків та непотрібні відвідування бригади швидкої допомоги, а також підвищивши ефективність звичайних відвідин лікаря.

  • Розширює доступ до консультацій різних фахівців

За допомогою телемедицини медична практика чи лікарняна система можуть негайно розширити доступ до нішових медичних фахівців. Це полегшує лікарям первинної ланки надання консультацій разом із вузькими спеціалістами щодо конкретного випадку пацієнта, а пацієнтам - звернення до необхідного спеціаліста з рідкісною формою хвороби, незалежно від їх місцезнаходження. Як приклад, невеликі лікарні без штатного лікаря-радіолога можуть передати рентгенівські знімки на оцінку відповідному спеціалісту за допомогою телемедицини.

  • Збільшення залученості пацієнта

Такий вид надання послуг залучає пацієнтів, дозволяючи їм частіше, зручнішим способом спілкуватися зі своїм лікарем. Це означає більше запитань та відповідей, міцніші та сповнені довіри стосунки між лікарем та пацієнтом.

  • Якісніший догляд за пацієнтами

Телемедицина полегшує лікарям та медичних працівникам проведення спостереження за пацієнтами. Незалежно від того, чи використовують вони віддалений моніторинг пацієнта, чи роблять відеоконференцію, щоб відповісти на питання пацієнта, телемедицина призводить до кращих результатів медичної допомоги та догляду.

Читайте також: Цифрове Здоров'я (Digital Health) як новий підхід до організації та управління сфери охорони здоров'я

Якщо говорити про недоліки, то дуже вагомою проблемою є необхідність відповідної технічної підготовки та обладнання. А також, що не менш важливо, потрібний персонал, навчений користуватися усім цим обладнанням.

Слід пам'ятати про те, що для повноцінної постановки діагнозу часто необхідні фізичні обстеження, проведення яких неможливе в форматі онлайн, і телемедицина не може замінити особистих візитів пацієнта, але може їх доповнити. Персональні візити пацієнтів також є цінними та необхідними ще й з психологічної точки зору за багатьох обставин. 

Найпопулярніші медичні спеціальності телемедицини

Телемедицина використовується в багатьох різних галузях медицини, в амбулаторних та лікарняних умовах. Майже в кожній галузі медицини є можливість проведення віддаленої консультації пацієнта. Деякі медичні спеціальності були першими, хто прийняв таке надання послуг. Як результат, існує кілька ключових спеціальностей телемедицини. Ось деякі найпопулярніші:

  • Телерадіологія - насправді є однією з найперших галузей телемедицини, починаючи з 1960-х років. В Україні телерадіологія теж набирає обертів. У менших лікарнях не завжди може бути лікар-радіолог або відсутній  доступ до нього цілодобово. Це означає, що пацієнтам, які надходять у відділення невідкладної допомоги, особливо в неробочий час, доведеться чекати діагностики. Зараз телерадіологічні рішення пропонують медичним працівникам в одному місці відправляти рентген-знімки та записи пацієнта кваліфікованому лікарю-радіологу в іншому місці та швидко отримувати консультацію щодо стану пацієнта.
  • Телепсихіатрія -  дозволяє кваліфікованим психіатрам надавати лікування пацієнтам віддалено, розширюючи доступ до отримання своїх послуг. А також одним із факторів, що спрощують надання такої допомоги,  є відсутність необхідності проведення фізикального огляду чи обстежень.
  • Теледерматологія - ще одна галузь, яка є популярною в Україні. Сучасні технології дозволяють лікарю загальної практики надсилати фотографію висипу, родимки або іншої аномалії шкіри пацієнта лікарю-дерматологу для дистанційної діагностики. Лікарі первинної ланки часто є першими, які виявляють потенційну проблему. Телемедицина дозволяє продовжувати координувати догляд за пацієнтом та пропонує швидку відповідь на питання, чи потрібне подальше обстеження у дерматолога.
  • Телеофтальмологія - дозволяє офтальмологам оглядати пацієнтів або контролювати їхнє лікування на відстані (хоча й на сьогодні нам це складно уявити в Україні). Поширений приклад закордоном - офтальмолог, який діагностує та лікує очну інфекцію.

А також є багато інших, наприклад, теленефрологія, телеакушерство, телеонкологія, телепатологія та телереабілітація, які пропонують свої рішення в певних ситуаціях.

Варто визнати, що пандемія COVID-19 змусила всіх швидко впровадити телемедицину у повсякденну практику. По-перше, надання послуг таким чином у неургентних випадках захищає пацієнтів від контакту та допомогає дотримуватися соціальної дистанції. Перехід на телемедицину також допоміг зменшити ризик зараження COVID-19 для медичних працівників завдяки меншому контакту з потенційно інфікованими пацієнтами. Інфікування медичних працівників могло б створити серйозне навантаження на решту медичного персоналу закладів охорони здоров'я. Нарешті, почали публікувати більше керівних принципів щодо способів належного впровадження телемедицини, зберігаючи при цьому оптимальний догляд за пацієнтами. У багатьох країнах це відкрило можливість навчання медичних працівників про COVID-19 та забезпечило поширення їх досвіду. 

Телемедицина в Україні

Як показує досвід інших країн, одним із перспективних способів підвищення рівня медичного обслуговування, розширення можливостей щодо доступності та якості медичних послуг населенню, особливо для тих груп, що проживають на сільських територіях, є запровадження телемедицини. 

У 2015 році, за статистикою Американської телемедичної асоціації, проведення дистанційних консультацій, моніторингу та коригування лікування скоротило кількість ліжко-днів на 25 %, кількість госпіталізацій – на 19 %, кількість звернень за очною консультацією – на 70 %. Тобто, пацієнт не тільки швидше та якісніше отримує медичну допомогу, економлячи час і гроші на дорозі та консультаціях, але й не потрапляє на лікарняне ліжко з важкими форми захворювання.

Розвиток телемедицини є вкрай необхідним для нашої країни, особливо з огляду на продовження війни на сході України. У військовій медицині телемедичні технології здатні спростити роботу лікарів, виконати ефективний менеджмент на етапах евакуації, систематизувати та стандартизувати якість надання медичної допомоги. Враховуючи складність лікування вогнепальних поранень, це дає змогу тримати на постійному й тривалому контролі процес лікування кожного потерпілого.

Фахівці повідомляють, що ми вже на цьому шляху, однак потрібно ще дуже багато зусиль, щоб вдосконалити правову базу, сформувати керівні принципи надання телемедичних послуг, а також провести навчання медичного персоналу для надання якісної допомоги.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com