Т-клітинний імунітет при коронавірусі
02 жовтня
Розуміння адаптивного імунітету до SARS-CoV-2 є важливим для розробки вакцин, інтерпретації патогенезу COVID-19 та розробки заходів боротьби з пандемією.
ковід т-клітини імунітет

У першому дослідженні, в якому оцінювали широкий діапазон імунних відповідей, від здорових людей до тих, які перенесли тяжку форму COVID-19, виявили, що рівні Т-клітин пам’яті імунної системи точно відповідали тяжкості перебігу SARS-CoV-2. Також оцінювали імунні відповіді членів сім'ї, які були в контакті.

Крім того, відповідь Т-клітин зберігалася у реконвалесцентних пацієнтів COVID-19, що дозволяє припустити, що такі відповіді пропонують більш точну оцінку потенційного довгострокового імунного захисту порівняно з аналізами антитіл.

"Найважливішим  є те, що CoV-2 викликає у більшості людей сильну і дуже типову відповідь Т-клітин пам'яті проти респіраторної вірусної інфекції", - автор дослідження Marcus Buggert, PhD, of the Center for Infectious Medicine in the Department of Medicine Huddinge at the Karolinska Institute in Stockholm.

"Ми припускаємо, що цей тип відповіді повинен забезпечити певний захист від повторних епізодів тяжкого перебігу COVID-19", - додав він.

Дослідження було опубліковане  14 серпня в Cell.

Вимірювання Т-клітин пам'яті може допомогти виявити людей з безсимптомною або легкою формою COVID-19, "які ненавмисно виступають в ролі основних переносників захворювання", зазначають дослідники.

Крім того, багато учасників дослідження показали стійку Т-клітинну реакцію пам’яті протягом місяців, навіть за відсутності циркулюючих антитіл. Це відкриття пропонує  триваліший період  для виявлення імунної відповіді.

На відміну від цього, ідеальний час для виявлення антитіл до SARS-CoV-2 , як повідомлялося раніше, становить 3-4 тижні після контакту.

Поперечне дослідження науковців, яке включало 206 учасників, фокусувалося, зокрема, на SARS-CoV-2-специфічних CD4 + та CD8 + Т - клітинах. Дослідження включало 17 осіб з гострим тяжким перебігом COVID-19  та 11 осіб з середньотяжким перебігом захворювання. Серед 66 реконвалесцентів було 26 осіб, які мали тяжкий перебіг COVID-19, і 40 осіб, які перенесли його легку форму.

Дослідники також визначали імунну відповідь у 30 членів сім'ї, які мали контакт з пацієнтами із легким або тяжким перебігом COVID-19. Вони також оцінили Т-клітини та інші імунні компоненти  55 осіб, які здали кров під час пандемії, та 28 інших донорів крові з 2019 року.

Науковці вимірювали реакцію Т-клітин на три специфічні білки SARS-CoV-2 - один внутрішній, один на шипі вірусу, а інший на  мембрані. Частка кожної групи пацієнтів, які продемонстрували відповідь на ці білки, корелювала з ступенем тяжкості захворювання або впливом вірусу.

Наприклад, 100% учасників дослідження, які видужали після тяжкого перебігу COVID-19, показали "стійку"  Т-клітинну відповідь на будь-який з цих білків, як і 87% тих, які одужали після легкого перебігу захворювання, 67% членів сім'ї, які були в контакті та 46% здорових людей, які здали кров під час пандемії.

Крім того, 99% учасників, які мали позитивні результати на антитіла, також показали SARS-CoV-2-специфічну CD4+ and CD8+ T- клітинну відповідь. Серед  тих, хто не мав вимірюваних антитіл, 41% продемонстрували  Т-клітинну відповідь на вірус.

На запитання, чи не здивовані вони результатами, Marcus Buggert  відповів: "Так і ні. На перший погляд це було дивно. Однак ми знаємо, що антитіла зазвичай з часом стають слабшими, а у деяких людей з більш легким перебігом захворювання вони знижуються до невизначених рівнів досить швидко ".

Він додав, що "дані мали сенс", оскільки імунні клітини пам'яті - такі як В і Т-клітини - "можуть зберігатися протягом багатьох років після інфекції".

Обмеження дослідження включає його поперечний дизайн та обмеження в подальшому спостеженні за учасниками. "Таким чином, залишається визначити чи стійкі відповіді Т-клітин пам'яті, за відсутності виявлених циркулюючих антитіл, можуть захистити від тяжких форм COVID-19", - відзначають дослідники.

Вони додають, що жоден з одужавших осіб у цьому дослідженні, в тому числі з попередньою легкою формою захворювання, не мав подальших епізодів COVID-19.

Цікаво, що деякі учасники продемонстрували Т-клітинну відповідь, незважаючи на відсутність виявлених антитіл. Дослідження також підтвердило, що деякі особи, які не мали контакту з SARS-CoV-2, мають перехресно реагуючу Т-клітинну пам'ять на SARS2, що декілька досліджень показали раніше. Однак, потрібні більш широкі та поглиблені дослідження, додають вчені.

Цілі майбутніх досліджень включають визначення того, як часто у людей виникає Т-клітинна імунна відповідь без виявлених реакцій антитіл, як відрізнити ці Т-клітини від вже існуючих Т-клітин проти інших коронавірусів та рівень захисту від майбутньої інфекції, якщо такий є, який забезпечують ці Т-клітини.

Дані дослідження показують, що не тільки одужавші  від COVID-19, але і безсимптомні пацієнти можуть викликати Т-клітинну імунну відповідь на SARS-CoV-2.

"Зрозуміло, що на даний момент ми все ще не знаємо, який рівень антитіл і Т-клітин може забезпечити захист", - сказав Bertoletti, який співпрацює з Emerging Infectious Diseases Program at Duke-NUS Medical School  в Сінгапурі та є провідним автором недавнього дослідження з приводу Т-клітинного імунітету, специфічного для SARS-CoV-2.

В іншому дослідженні йдеться про те, що координовані адаптивні імунні реакції, специфічні для SARS-CoV-2 є пов’язаними з більш легким перебігом захворювання. Причому, виявлено, що координація SARS-CoV-2 антиген-специфічних відповідей була порушена у осіб старше 65 років. Люди старшого віку, більш ймовірно, мають слабку Т-клітинну відповідь і погано координовану імунну відповідь в цілому – сказав співавтор дослідження Shane Crotty of the La Jolla Institute for Immunology.

Він пояснив, що з віком у нас зменшується кількість «наївних» Т-клітин. Іншими словами, у нас менше «недосвідчених» Т-клітин, доступних до активації у відповідь на новий збудник. Процеси старіння і недостача «наївних»  Т-клітин можуть бути пов’язаними з факторами ризику нездатності сформувати координовану імунну відповідь, що призводить до більшої ймовірності тяжкого перебігу COVID-19, як зазначають науковці.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com