Штами COVID-19: чого чекати
20 вересня
Що потрібно знати про нові мутації коронавірусу.
дельта штам коронавірус

Із появою вакцин від коронавірусної хвороби здавалось, що впевнені перші кроки до перемоги над пандемією вже зроблено, і люди почали відчувати певну надію, або, принаймні, обережний оптимізм. Але, спостерігаючи за динамікою все нових мутацій вірусу COVID-19, вчені все частіше говорять про можливість не лише повернення довакцинальних часів, але й погіршення поточної епідеміологічної ситуації. Що ж слід знати про нові штами SARS-CoV-2?

Варіант Дельта, вперше виявлений в Індії в грудні 2020 року, швидко охопив усю країну та Велику Британію, перш ніж потрапити до США і призвести до наростання тяжкості епідемії. Зараз це переважаючий варіант вірусу, який є причиною понад 99% випадків COVID-19 і призводить до переважного зростання госпіталізації в деяких штатах.

Читайте також: 

Штами SARS-CoV-2

CDC визначає штам Дельта як «варіант, що викликає занепокоєння» через швидкі темпи зростання випадків захворювання (Дельта поширюється на 50% швидше, ніж Альфа, що на 50% перевищує контагіозність вихідного штаму SARS-CoV-2) і значну тяжкість перебігу. В умовах середовища, де ніхто не вакцинований і не носить маски, за приблизними оцінками, інфікована вихідним штамом коронавірусу особа заразить ще 2,5 людини, тоді як Дельта поширюватиметься від однієї людини до 3,5-4 інших.

Результати дослідження зі Сполученого Королівства показали, що діти та дорослі у віці до 50 років у 2,5 рази частіше заражаються саме цим штамом. У міру вакцинації старших вікових груп молодші особи та невакциновані мають більший ризик захворіти на будь-який варіант COVID-19, але Дельта, за словами вчених, схоже, уражає молодші вікові групи більше, ніж попередні варіанти.

У деяких випадках міста з низьким охопленням вакцинації оточені містами з високим. Проблема полягає в тому, що це дозволяє вірусу «перестрибувати» з однієї недостатньо вакцинованої зони в іншу, і в таких регіонах вірус може опинитися в межах їхніх кордонів, що призведе до локальних спалахів. Якщо в одній зоні одночасно заражається занадто багато людей, місцева система охорони здоров’я буде перевантажена, що призведе до набагато більшої кількості летальних випадків, ніж можливо очікувати при інфікуванні іншими штамами.

Читайте також: 

Колективний імунітет і COVID-19

У звіті цього літа, опублікованому в The Lancet Infectious Diseases, було виявлено, що в осіб у Великій Британії, інфікованих Дельтою, був вдвічі більший ризик госпіталізації, ніж в осіб, інфікованих штамом Альфа, який раніше був домінуючим штамом у цій країні. Відрізняються також клінічні прояви: кашель і втрата нюху зустрічаються рідше, частіше – головний біль, біль у горлі, нежить та лихоманка, згідно з даними опитувань у Великобританії. CDC зазначає, що жодна вакцина не є на 100% ефективною.

Існують додаткові питання та занепокоєння щодо штаму Дельта, включаючи Delta Plus, субваріант, знайдений у США, Великобританії та інших країнах. У Delta Plus є ще одна мутація, K417N, яка впливає на спайковий білок, необхідний вірусу для інфікування клітин, який є основною мішенню для мРНК та інших вакцин, що додатково негативно впливає на ефективність щеплення.

Хоча повністю вакциновані люди все ще можуть заразити інших, CDC повідомляє, що кількість вірусного генетичного матеріалу у них може швидше зменшуватися: було виявлено, що, хоча вакциновані переносять таку ж кількість вірусу на слизовій рото- і носоглотки, що й невакциновані, вони можуть поширювати вірус протягом коротшого проміжку часу. CDC рекомендує «пошарові стратегії профілактики» для всіх, і це включає, окрім вакцинації, носіння масок для обличчя в громадських приміщеннях у приміщеннях зі значною або високою передачею вірусу.  

Читайте також: Діти, COVID та вакцинація

Але не Дельтою єдиною: на сьогодні вчені досліджують близько 16 варіантів вірусу. Найбільш відомими, крім Альфа, Бета, Гама і вже вказаної Дельта, є Мю і Лямбда.

За останні чотири тижні у всьому світі було зареєстровано лише вісім нових випадків захворювання, пов'язаних із штамом лямбда, згідно з даними ініціативи відстеження COVID -інфекції GISAID. З них шість були в Чилі, один в Аргентині та один у Сент -Мартен. Останні дані уряду Великобританії, опубліковані 17 вересня 2021 року, підтвердили відсутність нових випадків захворювань, викликаних штаном лямбда, протягом останнього тижня. Однак ВООЗ та експерти з усього світу продовжуватимуть стежити за появою нових випадків, зберігаючи його у списку класифікованих цікавих варіантів.

Хоча поки невідомо, чи цей новий варіант є більш трансмісивним, вчені стверджують, що лямбда несе в собі ряд мутацій, які потенційно можуть призвести до збільшення трансмісивності або підвищеної резистентності до антитіл, що забезпечуються вакцинацією проти COVID-19 або до попереднього впливу вірусу.

Читайте також: Як вчені розробляють прогнози щодо захворюваності на COVID-19

У препрінті, який ще не пройшов рецензування, дослідники виявили, що мРНК-вакцини, тобто Pfizer і Moderna, так само ефективні проти лямбда-варіанта. Проте в іншому препрінті було виявлено, що в цього штаму є мутації, які мають "здатність втекти від нейтралізуючих антитіл, стимульованих CoronaVac", тому науковці підкреслили необхідність подальших досліджень для підтвердження ефективності вакцин.

Штам Мю SARS-CoV-2 вперше було виявлено  близько 8-9 місяців тому у Колумбії, Південна Америка. За даними CDC поширеність цього штаму складає всього близько 0,1, але американські вчені зазначають, що Мю має мутації, характерні для штамів Дельта та Альфа, який також є висококонтагіозним.

Одне з досліджень демонструє, що штам Мю може бути більш резистентним до вакцин, аніж Бета (який у своєю чергою навіть більш резистентний, ніж Дельта). Однак, далі науковці зазначають, що мова в першу чергу йде про захист від інфікування. Якщо говорити про саме захворювання, то вакцини й досі надають надійний захист.

 Вчені наголошують, що, поки коронавірус поширюватиметься серед населення, мутації триватимуть і з'являтимуться все нові й нові варіанти, і порівнюють більшість цих генетичних зі шрамами, які люди накопичують протягом життя – випадкові ознаки, більшість з яких не мають особливого значення чи функціональної ролі. Наразі жоден із нових варіантів коронавірусу не вимагає створення будь-яких нових стратегій профілактики, тому потрібно продовжувати виконувати основні запобіжні заходи, які, як ми знаємо, працюють, щоб зупинити поширення вірусу. Обмеження поширення вірусу шляхом дотримання запобіжних заходів щодо COVID-19 (носіння масок, фізичне дистанціювання, дотримання правил гігієни рук та вакцинація) дає вірусу менше шансів змінитися. Це також зменшує поширення більш інфекційних варіантів.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com
Страх і ненависть: вакцини від COVID-19
Головне про вакцинацію в світі та пов’язані з нею складнощі
Юрій Рожко
25 січня 2021
Як вчені розробляють прогнози щодо захворюваності на COVID-19
Що варто знати про прогнози поширення коронавірусу, адже кількость людей, які можуть бути інфіковані коронавірусом і скільки цих випадків можуть бути ...
Савчук Ярина
18 квітня 2020