Сауна vs Фізичні навантаження
27 червня
Попри популярність регулярної фізичної активності у медіа та її безсумнівну користь для здоров'я, для левової долі населення 150 хвилин навантажень середньої інтенсивності на тиждень видаються ціллю недосяжною, а часто — і не надто приємною. Чи може більш привабливе заняття, як, наприклад, відпочинок у лазні чи гарячій ванні, замінити пробіжку? Спробуємо розглянути це питання у всіх деталях.
сауна ванна фізичнінавантаження реабілітація

Фізична активність - невід'ємна частина здорового способу життя. Достатня її кількість здатна забезпечити не лише захист від таких неінфекційних захворювань, як рак, цукровий діабет та патології серцево-судинної системи, але й покращити здатність до концентрації уваги та навчання. Окрім цього, регулярні навантаження допомагають профілактувати розвиток розладів психіки, знижують рівень стресу та тривоги, а також підвищують самооцінку.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, тижнева фізична активність дорослої людини віком 18-64 роки має складати щонайменше 150-300 хвилин вправ середньої або 75-150 хвилин занять високої інтенсивності, з яких 2 або більше тренувань мають бути приділені силовим навантаженням. Разом із рекомендаціями на сайті ВООЗ можна знайти і невтішну статистику: кожна четверта доросла людина у світі не досягає рекомендованих рівнів фізичних навантажень. Дані CDC вражають ще більше: оптимальну кількість активності можна спостерігати лише у кожного четвертого дорослого американця та кожного п'ятого студента.

У сучасному світі, де велика частина населення працює з дев'ятої до п'ятої в офісі, а повсякденні завдання можуть бути виконані простим натисканням кнопки, легко зрозуміти, чому модернізація життя призвела до повсюдного поширення малорухомого способу життя. Це призвело до нагальної необхідності пошуку альтернативних стратегій підтримання та поліпшення здоров'я, які не вимагатимуть значних зусиль зі сторони споживачів. Перспективною сферою впливу можна вважати використання гарячих ван та лазень. І якщо ще донедавна їхню користь вважали скоріш явищем анекдотичним, ніж науковим, то дослідження останніх років змусили подивитися на вплив високих температур на організм людини з іншого боку та сприйняти їх значно серйозніше. Тож перейдемо безпосередньо до розгляду наукових даних та можливостей водних процедур в покращенні фізичного стану.

1. Пасивний біг

Недавній огляд досліджень показав, що регулярний похід у сауну або купання в гідромасажній ванні може принести користь для здоров'я, аналогічну аеробним вправам низької і середньої інтенсивності, таким як ходьба, повільний біг і їзда на велосипеді.

Група дослідників з Університету Ковентрі порівняла подібності та відмінності між фізіологічними реакціями на фізичні вправи і водні процедури. Для цього добровольців просили провести один і той же час в гідромасажній ванні і на велосипеді. Хоча їзда виявилася більш ефективною для збільшення витрат енергії, вченими було зафіксовано порівняне підвищення температури тіла і частоти серцевих скорочень. Але подібності виходили за межі суб'єктивних фізичних відчуттів: УЗ сканування артерій виявило аналогічне збільшення кровотоку в обох групах.

Читайте також: Аеробні навантаження можуть бути хорошим тренуванням для вашого мозку в будь-якому віці

2. Серцево-судинні ефекти

У першому довгостроковому дослідженні такого роду серед фінських чоловіків середнього віку було виявлено, що частота відвідування сауни пов'язана зі зниженням ризику смертельних серцево-судинних захворювань. В учасників, які відвідували сауну від чотирьох до семи разів на тиждень, ризик смертельних серцево-судинних захворювань знизився на 50% в порівнянні з тими, хто відвідував її один раз в тиждень.

Вчені пояснюють такі результати профілактичною роллю термотерапії, а саме тим, що повторне відвідування сауни покращує функцію ендотелію у пацієнтів з факторами ризику ІХС і серцевою недостатністю. Попередні дослідження також показали поліпшення переносимості фізичного навантаження і збільшення фракції викиду, зниження частоти аритмій, зниження рівнів натрійуретичного пептиду і норадреналіну завдяки регулярному відвідуванню сауни пацієнтами з серцевою недостатністю.

Інші дані вказують на те, що люди, які проживають у теплому кліматі, мають нижчі показники кров'яного тиску. За подібним механізмом регулярне тривале відвідування сауни 2 рази в тиждень здатне знижувати артеріальний тиск, особливо у пацієнтів з гіпертонією. 

Крім того, вчені виявили, що відвідування сауни збільшує життєву ємність легенів, хвилинну вентиляцію і обсяг форсованого видиху легенів.

3. Здорове старіння

У вже згаданому раніше довгостроковому дослідженні було показано, що відвідування сауни пов'язане зі значним зниженням ризику деменції і хвороби Альцгеймера. Зниження ризику також щодо цих захворювань було значним: під час відвідування сауни чотири-сім разів на тиждень ризик деменції знижується на 66%, а ризик хвороби Альцгеймера - на 65%, в порівнянні з особами, які відвідують сауну тільки один раз в тиждень. Тому не дивно, що фіни називають сауни «аптекою для бідняків».

Такий протективний ефект в першу чергу пояснюється роллю порушень серцево-судинної функції, запалення і оксидативного стресу в етіопатогенезі деменцій. 

4. Кров і кровотворення

У відповідь на тепловий стрес, крім збільшення м'язового кровотоку, можна очікувати і збільшення кровотоку в кістковому мозку (аналогічно з реакцією на значне фізичне навантаження, що може супроводжуватися вивільненням стовбурових клітин). Отже, збільшення перфузії кісткового мозку під час теплового стресу може також стимулювати вивільнення стовбурових клітин, таких як ендотеліальні клітини-попередники, які мають широкий спектр ефектів, що забезпечують відновлення тканин.

Хоча джерело клітин достеменно не досліджувалося, було показано, що повторна дія теплового стресу в сауні збільшує кількість CD34(+) клітин в кров'яному руслі, що підтверджує ідею теплової терапії як можливого засобу для стимуляції стовбурових клітин. 

Крім того, під дією тепла відбувається зменшення кількості циркулюючих мікрочастинок ендотелію та тромбоцитів, що забезпечує додаткові переваги для здоров'я.

5. Інші переваги

Ефекти сауни можуть проявлятися і в зміні рівнів серцево-судинних біомаркерів в крові, таких як маркери метаболізму глюкози та інсулінорезистентності, натрійуретичний пептид, серцевий тропонін Т і маркерів запалення (інтерлейкіни і С-реактивний білок), хоча дані все ще досить обмежені і потребують подальших досліджень для з'ясування потенційних механізмів.

Однак як у чоловіків, так і у жінок було експериментально підтверджено, що фінська сауна позитивно впливає на рівень холестерину і ліпідів, включаючи загальний холестерин, ЛПНЩ і ЛПВЩ, а також тригліцериди.

 

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com