Плазма одужавших від COVID-19 рятує життя
На початку 2020 року людство стикнулося з новою пандемією COVID-19 (збудник — SARS-CoV-2). На момент написання цього повідомлення SARS-CoV-2 швидко поширюється по всьому світу, загрожуючи пандемією, яка торкнеться мільярдів людей. На цей час не існує вакцини чи специфічного лікування, хоча багато з них створюються та досліджуються у пришвидшеному режимі. Вчені пропонують згадати давно відому методику яка може стати гарною альтернативою лікуванню та подарувати людству час пошуки іншого: антитіла плазми одужавших від COVID-19 як спосіб боротьби з SARS-CoV-2.
картинка адаптована з основної статті

Дослідники університету Джона Хопкінса пропонують використовувати антитіла з плазми тих, хто одужав від COVID-19. Як стверджують дослідники, антитіла можуть зв'язуватися та нейтралізовувати SARS-CoV-2.

Медична методика стара як світ та відома як "реконвалесцентна плазма" або "реконвалесцентна сироватка" ще з кінця ХІХ та початку ХХ століття. В минулому вона виявилася ефективною та успішно застосовувалася для боротьби з епідеміями інших ГРВІ, епідемічним паротитом, кором та грипу, включно з пандемією 1918 року. У нещодавній редакції "Wall Street Journal" описано відомий випадок запобігання спалаху кору в американській підготовчій школі 1934 року.

Оскільки вакцина проти COVID-19 ще далека від реалізації, Arturo Casadevall, відомий професор молекулярної мікробіології та імунології та інфекційних захворювань Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health and School of Medicine, разом з дослідницькою групою працює над відновленням цього багатовікового способу лікування, сподіваючись сповільнити поширення хвороби. Він опублікував статтю про цю можливість в журналі "The Journal of Clinical Investigation". 

Методика передбачає використання антитіл із сироватки крові людей, які одужали від інфекції COVID-19, для профілактики захворювань (у випадках високого ризику зараження, наприклад, серед медичних працівників та осіб з вогнищ підтверджених випадків COVID-19), для зменшення вираженості симптомів та підтримки пацієнтів, які тільки захворіли, та тих, хто має тяжкий перебіг захворювання. Антитіла, що містяться в сироватці крові, мають здатність зв'язуватися та нейтралізувати SARS-CoV-2 (вірус, який викликає COVID-19).

Розгортання цього варіанту не вимагає додаткових досліджень та розробок. Він може бути впроваджений протягом декількох тижнів, оскільки спирається на стандартну практику в роботі банків крові.

 

Для запровадження заготівлі та використання сироватки проти COVID-19 необхідно виконати наступні умови:

  • наявність популяції донорів, які одужали від хвороби та можуть здавати плазму;
  • установи банків крові для заготівлі та обробки плазми;
  • лабораторна база: вірусологічна та серологічна лабораторії, обстеження донорів, включаючи серологічні аналізи, для виявлення SARS-CoV-2 у сироватці крові та титру антитіл до збудника, вірусологічні аналізи для вимірювання вірусної нейтралізації;
  • профілактичні та терапевтичні протоколи, які в ідеалі повинні включати рандомізовані клінічні випробування для оцінки ефективності будь-якого втручання та вимірювання імунних реакцій;
  • дотримання регуляторних норм, включаючи затвердження інституційного оглядового комітету, який може змінюватися залежно від місця.


Вже щонайменше одна фармацевтична компанія "Takeda" готується до створення препаратів на основі антитіл проти SARS2-CoV-2 з реконвалесцентних сироваток COVID-19. На жаль, такі препарати не будуть доступні протягом багатьох місяців, тоді як вироблені на місці можуть бути доступні набагато раніше.

Пасивна імунізація включає введення антитіл проти даного інфекційного агента сприйнятливій людині з метою профілактики або безпосередньо для лікування інфекційного захворювання. На відміну від цього, активна вакцинація вимагає індукції імунної відповіді, яка потребує часу, в тому числі на вироблення власних антитіл. Таким чином, пасивне введення антитіл є єдиним засобом забезпечення негайного імунітету.

Експерти кажуть, що проблема полягатиме у точних термінах часу забору сироватки від донорів та введення пацієнтам для максимального підвищення рівня їх імунітету. Дослідники наголошують, що таке лікування не є панацеєю від коронавірусу, але стане тимчасовим заходом, який може допомогти, поки не будуть доступні більш ефективні варіанти.

До речі, Китай запровадив використання плазмотерапії ще в лютому. Лікарі використовували плазму одужаних від коронавірусу у лікуванні пацієнтів з важким перебігом захворювання та симптомами, що швидко наростали. По всій країні для лікування було зібрано до 544 доз плазми у мотивованих допомогти іншим реконвалесцентів COVID-19, про що заявив Guo Yanhong, представник Національної комісії з охорони здоров'я.

Першу дозу плазми зібрали 1 лютого, і вже 9-го перший важкохворий пацієнт отримав лікування в лікарні  в місті Ухань, столиці ураженої вірусом провінції Хубей. Так плазмотерапія вкотре продемонструвала себе як ефективний та безпечний метод лікування та підтримки. 

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com