Перша допомога в холодну погоду
29 березня
Взимку можна будувати снігові форти і починати бої сніжками, тому ця пора року може стати відмінним часом для всієї родини. Але зимові види спорту можуть бути травматичними, тому цей сезон несе особливу небезпеку. Ось кілька порад по наданню першої допомоги при травмах, які можуть виникнути в результаті цих типових зимових небезпек, і способи захисту себе і своєї сім'ї.
допомога в холодну пору невідкладна допомога

 

Лікування розтягнених зв'язок, деформацій та переломів

Коли лід покриває тротуари, проїзди, пішоходи мають високий ризик падінь. Деякі падіння просто призводять до забою, а деякі є більш серйозними. Розтягнення та деформації виникають, коли суглоби, м'язи, сухожилля та зв'язки дуже розтягуються, що і призводить до травми — те, що може легко статися при падінні на льоду.
Щоб це лікувати, пам'ятайте абревіатуру RICE: відпочинок, лід, стиснення, підняття. Ось як цим користуватись:

1. Rest — відпочинок травмованої кінцівки. Вам можуть знадобитися милиці або шина, які ви можете отримати у свого лікаря або в магазині медичного приладдя.

2. Ice — лід. Покладіть лід на пошкоджену ділянку, щоб запобігти набряку; лід повинен прикладатися протягом двадцяти хвилин кожну годину. Не кладіть лід прямо на відкриту шкіру, використовуйте тонку тканину для захисту.

3. Compress — стиснення. Накладіть стискаючу пов’язку на пошкоджену кінцівку. Стиснення може надати підтримку пошкодженій ділянці і допомагає зменшити набряк.

4. Elevate — підняття кінцівки. Підніміть пошкоджену кінцівку вище рівня серця. Це заважає серцю перекачувати кров в пошкоджену ділянку, зменшуючи набряк.

Крім того, ліки, що відпускаються без рецепта, такі як аспірин, можуть зменшити біль і набряк, але його не слід використовувати особам молодше 18 років.

Навіть незначні розтягнення повинні бути оглянуті лікарем. Особливо важливо звернутися до лікаря, якщо потерпілий почув чи відчув «хрускіт» при падінні, якщо ділянка нечутлива, якщо травмована кінцівка прогинається при натисненні на неї, або є значний набряк і сильний біль.

Дотримуйтесь цих порад з безпеки:

1. Відведіть собі достатньо часу і робіть повільні і короткі кроки.
2. Переконайтеся, що у вас є утеплене взуття з гумовим протектором для кращого зчеплення.

 

Переохолодження

Якщо ваша внутрішня температура падає нижче 35 градусів, ви впадаєте в гіпотермію — стан, коли температура тіла недостатньо висока для підтримки нормальних функцій обміну речовин. Діти, люди похилого віку і люди з низьким вмістом жиру в організмі піддаються особливому ризику гіпотермії.

Гіпотермія характеризується помірним або сильним тремтінням, сплутаністю свідомості, відсутністю координації, низькою або високою частотою серцевих скорочень. Кінцівки можуть стати синіми, а шкіра — дуже блідою, синьою або набряклою.

Якщо ви підозрюєте у когось переохолодження, негайно зателефонуйте до швидкої допомоги. Якщо дихання людини зупиняється або здається дуже поверхневим чи повільним, приступіть до СЛР.

Перше, що потрібно зробити — по можливості позбавити людину від дії холоду. Занесіть потерпілого всередину будівлі, або, якщо це неможливо, закрийте голову і підійміть його з замерзлої землі. Якщо одяг мокрий, негайно зніміть його і надіньте сухий або загорніть в теплу ковдру.

Може здатися, що має сенс прикладати пряме тепло до тіла, наприклад, грілки. Але насправді це може привести до сильнішого ураження. Замість цього застосуйте теплий компрес до центральних ділянок тіла, включаючи груди, шию, пах і голову. Не варто намагатися зігріти руки і ноги до того, доки не зігріється інша частина тіла, так як тепло в цих ділянках може викликати приток холодної крові у мозок, серце і легені, що може призвести до ще більш різкого падіння температури тіла.

Інші речі, яких слід уникати, включають в себе алкоголь та масаж.
Акронім COLD допоможе вам згадати способи, щоб уникнути переохолодження:

1. Cover — закрийте всі відкриті ділянки, включаючи руки, обличчя і шию.

2. Overexertion — перенапруження — уникайте дій, які викликають пітливість і можуть привести до втрати тепла.

3. Layers — шари — носіть багатошаровий одяг, який затримуює повітря й ізолює тіло від холоду. Ваш зовнішній шар одягу повинен бути щільним і водостійким.

4. Dry — сухий — залишайтесь максимально сухим. Слідкуйте за тим, щоб сніг не потрапив у ваш одяг, щоб не стати вологим і мокрим.

 

Обмороження

Обмороження відбувається, коли клітини шкіри і тканини під нею замерзають. Найчастіше це відбувається в кінцівках, а також в ділянках, де велика кількість шкіри піддається впливу холоду. Пальці, щоки, підборіддя, вуха і ніс особливо вразливі.

Симптоми обмороження наступні: шкіра, яка стала дуже блідою або червоною, твердою або виглядає восковою, відчуття оніміння або поколювання. Пухирі і значний біль можуть виникнути у випадках дуже сильного обмороження.

Якщо у когось поряд з вами обмороження, виведіть його з холоду у тепле приміщення, якщо це можливо. Якщо ні, засуньте відморожені руки в пахви; закрийте обличчя, вуха або ніс. Уникайте розтирання або масажування шкіри, так як це може призвести до більшого ураження. Зніміть будь-які вологі предмети одягу.

Як тільки ви опинитеся в теплому середовищі, занурте обморожені ділянки в теплу воду (приблизно від 37 до 42 градусів) на 15-30 хвилин. Вода повинна бути теплою, але не гарячою. Уникайте використання прямих джерел тепла, таких як грілка або камін.

Відігрівання може іноді бути болючим. Аспірин або ібупрофен можуть зменшити ці відчуття. Уникайте ходьби на відморожених ступнях або пальцях ніг. Коли обморожена шкіра нагрівається, вона повинна почервоніти і має виникнути відчуття печіння або поколювання. Якщо ділянка залишається занімівшою або з'являються пухирі, це ознака більш серйозного обмороження, яке вимагає медичної допомоги.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com