Mycosis Fungoides. Випадок, опублікований у NEJM
10 жовтня
Dr.Hasina Maredia та Sima Rozati при Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, повідомили про рідкісний випадок перенесеного грибоподібного мікозу (ГМ, Mycosis fungoides). Кейс був опублікований у New England Journal of Medicine.
Source: NEJM DOI: 10.1056/NEJMicm1911156

Т-клітинна лімфома шкіри включає клінічно та патологічно неоднорідну групу нетипових неходжкінських лімфом, які проявляються переважно на інтегументі. ГМ — найпоширеніший підтип даного захворювання, на який припадає близько 60% усіх випадків.

Хвороба, як правило, повільно прогресує та хронізується. У осіб із ГМ шкіра інфільтрується бляшками і вузликами з лімфоцитів. У запущених випадках можуть виникати пухлини з виразкуванням та інфільтрація лімфатичних вузлів ураженими клітинами. Характерним є також поширення на інші частини тіла, включно з шлунково-кишковим трактом, печінкою, селезінкою або навіть мозком.

Згідно історії хвороби, мова йшла про 53-річного чоловіка із вже пролікованим діагностованим 7 років тому ГМ 1А стадії в анамнезі. Цього разу пацієнт звернувся з новими та швидкопрогресуючими ураженнями на обличчі та тілі, що турбували його останні два місяці. Огляд голови та шиї показав множинні підшкірні вузликові зміни, що зливалися між собою, а також глибокі борозни шкірних складок, що разом призвели до спотворення рис обличчя чоловіка.

Окрім того були описані численні гіперпігментовані еритематозні вузлики та гіперкератотичні пухлини, що уразили приблизно 85% загальної площі тіла пацієнта. Проточна цитометрія периферичної крові виявила невелику популяцію атипових лімфоцитів, а позитронно-емісійна томографія показала збільшення поглинання фтородезоксиглюкози в шийних, пахвових і тазових лімфатичних вузлах, а також у селезінці та печінці. Біопсія шкіри підтвердила діагноз грибоподібного мікозу з CD30-експресуючою великоклітинною трансформацією. Пацієнт розпочав прийом брентуксимабу, циклофосфаміду, доксорубіцину та преднізолону. Помітне поліпшення стану чоловіка спостерігалося через два цикли терапії.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com