Ми те, що ми п'ємо
23 червня
Раціональне споживання води та підтримка водного балансу.
питтєвий режим вода

Вода – джерело життя. Цю фразу ми пам’ятаємо ще з шкільних років, як те, що наше тіло, залежно від віку, складається на 50—70% з води.

Підтримка водного балансу - дійсно важливий аспект здорового функціонування нашого організму, адже майже всі процеси в нашому організмі перебігають за участі магічної Н2О. З цього випливає, що для здорового життя потрібно пити достатню кількість води, але яка кількість є достатньою?

Існує багато різних думок щодо необхідної кількості води на день: спеціалісти з галузі охорони здоров’я рекомендують випивати 8 склянок води на добу, що приблизно дорівнює 2 літрам води; деякі експерти вважають, що людині необхідно протягом всього дня робити ковтки води, не зважаючи на наявність чи відсутність спраги; дехто говорить, що 1,5 л води – добова норма.

Але, як і в більшості речей, які відбуваються в нашому організмі, все індивідуальне і залежить від конкретної особистості. Є багато факторів як зовнішніх, так і внутрішніх, які здатні впливати на гідратацію організму. Ця стаття покликана розібратись в цих факторах та допомогти вам зрозуміти та коригувати вашу потребу в воді.

Згідно з рекомендаціями Національної академії наук та медицини США, добова норма води складає

11,5 склянок (2,7 л) для жінок

15,5 склянок (3,7 л) для чоловіків.

Ця кількість включає також воду, отриману з інших напоїв та продуктів харчування, які людина споживає протягом дня. Але навіть ця кількість може змінюватись залежно від факторів наведених нижче.

Локація. Логічно, що люди, які проживають або перебувають в гарячих, вологих або сухих місцях, потребують більше води. Також більший об’єм води необхідний тим, хто перебуває в горах або на великій висоті.

Харчування. Якщо ваш раціон на 50% складається з кави, то це погані новини. Оскільки кофеїн стимулює гладкі м’язи сечового міхура та може підвищувати швидкість клубочкової фільтрації у старших людей, що в свою чергу збільшує кількість сечі та втрату рідини. Ймовірно, ви потребуватимете більше води, якщо у вашому раціоні багато солоної, гострої або солодкої їжі. Також необхідно вживати більше рідини людям, які мало або зовсім не вживають овочі та фрукти.

Погода. В теплі пори року ми потребуємо більше води, оскільки втрачаємо значну частку через піт, порівняно з холодними періодами.

Активність. Люди, які багато рухаються або займаються фізичними вправами, потребують більше води на день ніж люди, які сонячну частину дня проводять в приміщенні.

Стан вашого здоров’я. Люди, які хворіють на ГРВІ або грип, потребують прийому більшої кількості води, оскільки можуть втрачати її через високу температуру. Це ж стосується людей, які мають діарею або блювання, хворіють на діабет та приймають діуретики.

Вагітність та годування груддю. Вагітним та жінкам, які годують груддю, необхідно вживати більшу кількість рідини. Зрештою, їхнє тіло потребує рідини як мінімум на двох людей.

З цього випливає, що необхідна кількість води на добу – це та кількість, яка необхідна. Тобто, воду слід пити тоді, коли ви відчуваєте спрагу, і зупинятись, коли ви її втамували. Хоча ми і отримуємо воду з продуктів харчування, втамовувати спрагу краще звичайною водою, оскільки в більшості соків, газованих водах і тд міститься багато цукрів, які, окрім посилення спраги, можуть призводити до виникнення діабету 2 типу.

Та навіть відчуття спраги може підводити наш організм, тому кращим індикатором вашої гідратації буде колір сечі (варто прагнути до прозорої безбарвної сечі). Літнім людям доведеться усвідомлено стежити за кількістю випитої рідини, оскільки з віком механізми спраги можуть працювати неправильно, а дослідження показують, що люди віком старше 65 років мають вищі ризики зневоднення.

Корисною вода буде і для людей, які хочуть скинути зайву вагу. Дослідження показали, що вживання води за пів години до їжі може зменшити кількість спожитих калорій, а стається це через те, що організм може сплутати голод зі спрагою. Ще одне дослідження показало, що люди, які випивали 500 мл води перед прийомом їжі, скинули на 44% більше ваги за 12 тижнів, ніж люди, котрі цього не робили.

Водний баланс є важливою складовою нашого життя, тому слідкуйте за своїм раціоном та залишайтесь зволоженими.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com