Формування зарплати лікаря закордоном - Чехія
15 грудня
Коротко про систему охорони здоров’я та аспекти формування зарплати лікарів в Чехії.
Чехія лікарі в Чехії трудова міграція лікарів

Ми продовжуємо аналізувати системи фінансування охорони здоров’я та формування зарплати лікарів різних країн світу. На нашому сайті ви вже можете ознайомитися з правилами формування зарплати лікарів в Україні, особливостями фінансування та рівнем зарплати лікарів Німеччини та Італії, чинниками, які впливають на зарплату лікаря в Польщі та системами охорони здоров’я Куби та скандинавських країн. Сьогоднішня стаття присвячення медичному страхуванню та оплаті роботи лікарів у Чеській республіці.

Система охорони здоров’я Чехії

У Чехії діє система державного медичного страхування (SHI). Кожен громадянин повинен мати обов’язкове членство в одному з фондів медичного страхування, яких на 2014 рік було сім. Ці фонди є самоврядними та майже незалежними від держави органами, які виступають платниками та покупцями послуг і кожен громадянин може самостійно обрати один з них. А Міністерство охорони здоров’я займається, в свою чергу, юридичними аспектами надання медичної допомоги та її контролем.

Класифікація основних моделей медичних систем у світі та шлях України

Загальні витрати на охорону здоров’я в Чехії становлять 7,7% від ВВП, причому цей показник є нижчим порівняно з Європою в цілому (9,6%).

Приблизно 95% послуг, що відносяться до первинної медичної допомоги, надають лікарі, які ведуть приватну практику. За бажанням пацієнт може змінювати лікаря первинної ланки кожні 3 місяці, або відразу звертатися до вузького спеціаліста. Вторинна ланка вже включає в себе як приватних, так і державних лікарів.

Пацієнт може отримати будь-яку медичну допомогу згідно з переліком медичних послуг, який щорічно оновлюється. У 2013 році цей перелік включав 3 800 найменувань, серед них:

  • Профілактичні послуги (скринінг, вакцинація);
  • Амбулаторне та стаціонарне лікування, включаючи реабілітацію та догляд пацієнтів із хронічними захворюваннями;
  • Певні стоматологічні послуги;
  • Психотерапія;
  • Екстракорпоральне запліднення;
  • Транспортування пацієнтів;
  • Санаторно-курортне лікування (за призначенням лікаря);
  • Екстрені медичні послуги.

 

Зарплата лікарів

Зарплата лікаря в Чехії посідає 94 місце по величині посадового окладу серед усіх професії в країні. Сума зарплатні коливається від 33 400 крон (найнижча середня) до 65 600 крон (найвища середня, фактично максимальна зарплата) на місяць без урахування податків. Середня зарплата становить 50 000 чеських крон на місяць, що означає, що близько 50% лікарів заробляють менше вище зазначеної суми, тоді як інша половина отримує більше.

Найважливішим фактором, який впливає на рівень заробітної плати, є досвід роботи. Загалом, лікарі усіх спеціальностей зі стажем 2-5 років отримують в середньому на 32% більше, ніж молоді спеціалісти. Ті, хто працюють понад 5 років, в свою чергу заробляють на 36% більше ніж ті, хто має менший стаж роботи. Коли лікар має за спиною 10 років досвіду роботи його зарплата зростає ще на 21%, а після 10 років – ще на 14%.

Розрахункова таблиця зарплати лікарів за 2020 рік

Середній вік лікаря у Чехії становить 36 років. Частка чоловіків-лікарів становить 56%, а жінок – 44%. Зарплатня у медиків серед чоловічої статті на 8% вище, ніж у жіночої, що, ймовірно, пов’язано з різними спеціальностями, місцями роботи та віком закінчення лікарської практики.

Де місце жінки в медицині?

Українські медики нерідко виїжджають працювати закордон саме до Чехії: станом на 2019 рік там офіційно працює 3 200 українських лікарів.

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду "Відродження".

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com