FDA затвердила перший вагінальний гель-регулятор рH для запобігання вагітності. Cперміциди як альтернатива на ринку України.
24 червня
FDA затвердила вагінальний гель Phexxi для запобігання вагітності у жінок репродуктивного віку для використання в якості методу контрацепції на вимогу. Механізм дії цього вагінального гелю аналогічний до дії сперміцидів і полягає у руйнуванні мембрани сперматозоїдів, що знижує їхню рухомість і здатність запліднювати яйцеклітину.   
контрацепція сперміциди індексПерля

Управління з контролю за продуктами харчування та лікарських засобів США (FDA) затвердило вагінальний гель Phexxi для запобігання вагітності у жінок репродуктивного віку для використання в якості методу контрацепції на вимогу.

До складу Phexxi™ входить молочна кислота, лимонна кислота та гідротартрат калію. Це перший і єдиний негормональний рецептурний вагінальний гель для запобігання вагітності, доступний на території США. Він є альтернативним методом регуляції народжуваності, використання якого контролюється жінками при необхідності контрацепції.

Це вагінальний контрацептивний регулятор рН з унікальним механізмом, спрямованим на підтримку кислого середовища піхви в межах від 3,5 до 4,5, що вбиває сперматозоїди після надходження їх до жіночих статевих шляхів. Механізм дії цього вагінального гелю аналогічний до дії сперміцидів і полягає у руйнуванні мембрани сперматозоїдів, що знижує їхню рухомість і здатність запліднювати яйцеклітину.  

До складу сучасних сперміцидів, які зареєстровані на території України, входять, як правило, два компоненти: спермопошкоджувальні хімічні речовини і основа (носій). Роль носія, що входить у сперміцидні засоби, полягає у забезпеченні дисперсії хімічного агенту у піхві через огортання шийки матки і утримання його на місці так, щоб жоден сперматозоїд не уник контакту зі сперміцидним інгредієнтом.

Сперміцидні препарати взагалі розрізняються за типом носія, що входить до їх складу, і випускаються у вигляді:

  • аерозолів (піни);
  • паст;
  • гелів (крему);
  • желе;
  • вагінальних пінистих таблеток;
  • вагінальних пінистих супозиторіїв;
  • розчинних супозиторіїв;
  • розчинних плівок. 

 

Яка ефективність даного методу контрацепції? 

Індекс Перля — це показник, що відображає ефективність конкретного методу контрацепції. Чим вище цей показник, тим більша імовірність настання вагітності. Без контрацепції при незахищеному статевому акті індекс Перля (вірогідність вагітності) становить 80-85 %.

Слід відрізняти ефективність використання методу і ефективність при правильному використанні методу. Для першого терміну в підрахунок беруться вагітності, що настали через правильне і неправильне застосування методу контрацепції, в другому ж випадку — тільки коректне. Очевидно, індекс Перля в першому випадку перевищуватиме індекс для другого випадку. Таким чином, індекс Перля прямо залежить від ступеня обізнаності партнерів та правильного використання.

У дослідженні 1400 жінок у віці від 18 до 35 років гель Phexxi виявив приблизно 86 % ефективності методу протягом семи менструальних циклів і близько 34 000 статевих актів. Індекс Перля, розрахований на основі даних 7-циклового дослідження, становив 27,5.

У користувачів сперміцидів індекс Перля становить 28%.  Це означає, що за 1 рік використання сперміциду як єдиного методу контролю народжуваності 28 із 100 жінок завагітніють. При правильному використанні сперміциду індекс Перля все ще високий — 18%, тобто 18 із 100 жінок завагітніють протягом 1 року використання.

Сперміцид, що застосовується в поєднанні з бар'єрним методом контрацепції (презервативи, діафрагма або шийковий ковпачок), є більш ефективним для запобігання вагітності, ніж сперміцид самостійно, особливо в період найвищої фертильності — під час овуляції. Наприклад, сперміцид з презервативом має середній показник індексу Перля 12%. Це означає, що через рік 12 із 100 жінок, які використовують презерватив та сперміцид разом, завагітніли.

Ідеальний рівень індексу Перля у використанні значно нижчий, ніж при використанні даного методу — 6% (6 із 100 жінок)

Правила використання

Гель потрібно використовувати лише перед статевим актом. Слід ввести вагінально один попередньо наповнений аплікатор Phexxi (5 грам) або безпосередньо перед, або максимум за годину до кожного вагінального статевого акту. Якщо протягом однієї години трапляється більше одного вагінального статевого акту, необхідно застосувати додаткову дозу.

Час контрацептивного захисту сучасних сперміцидів та їх ефективність триває в межах від 15 хвилин до 1-8 годин від початку застосування і залежить від форми використання (таблетки, крем, піна тощо). Аерозолі (піни) ефективні відразу після введення. Аерозолі рекомендуються у тому разі, якщо сперміцид застосовується ізольовано (без іншого методу контрацепції). Крем вводиться не більше 60 хвилин до статевого акту. Таблетки, супозиторії, гелі зручні у збереженні і транспортуванні, але вимагають 10-60-хвилинного очікування після їх введення. Час очікування залежить від типу сперміциду.

Обмеження для використання

Гель Phexxi та сперміциди не є ефективними для запобігання вагітності при застосуванні після статевого акту. Спринцювання, навіть зі сперміцидами, після статевого акту не заважає сперматозоїдам потрапляти в маткові труби, де відбувається запліднення.

Гель Phexxi не захищає від ВІЛ-інфекції чи інших інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Побічні реакції

Найбільш поширеними побічними реакціями були вульвовагінальне відчуття печіння, вульвовагінальний свербіж, вульвовагінальна мікотична інфекція (кандидоз), інфекція сечовивідних шляхів, вульвовагінальний дискомфорт, бактеріальний вагіноз, вагінальні виділення, дискомфорт у статевих органах, дизурія та вульвовагінальний біль.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com