Дієтичні добавки - користь чи шкода?
24 червня
В останнє десятиліття у всьому світі активно розвивається ринок дієтичних добавок - продуктів, які широко представлені в аптеках, але не є лікарськими засобами. На сьогодні наявна тенденція зростання споживання добавок як в усьому світі, так і в Україні.
дієтичні добавки БАД

За результатами незалежного соціологічного опитування населення щодо вживання дієтичних добавок та за результатами анкетування встановлено, що 72% населення України вживають дієтичні добавки. Попри те, що вони дуже популярні, існує обмежена кількість науково-обґрунтованих доказів їх користі для здоров‘я. Однак, існують деякі докази прихованих ризиків вживання харчових добавок.

У 2018 році було опубліковане дослідження, присвячене дієтичним добавкам, або, простіше кажучи, БАДам, яке виявило значну кількість випадків фальсифікації в США: у складі БАДів були наявні незатверджені фармацевтичні інгредієнти. Справа в тому, що виробники дієтичних добавок в США не повинні отримувати схвалення агентства перед тим, як виробляти або продавати ці продукти, оскільки вони не є лікарськими засобами. Закон визначає дієтичні добавки частково як продукти, що містять "дієтичний інгредієнт". Дієтичні інгредієнти включають вітаміни, мінерали, амінокислоти, рослини або рослинні препарати, а також інші речовини, які можна використовувати для доповнення раціону. Як тільки дієтична добавка виходить на ринок, FDA виконує обов'язки щодо контролю за безпекою та моніторує виявлення несприятливих побічних дій. Коли продукт може спричинити серйозні несприятливі наслідки для здоров'я, FDA може відкливати дозвіл та зняти його з ринку.

В Україні ж з 2015 року державна реєстрація харчових продуктів та дієтичних добавок скасована. Більше того в Україні, на відміну від країн Європи, відсутній повний перелік з допустимими нормами речовин, які можуть входити в склад більшості дієтичних добавок.

З 2007 по 2016 рік FDA визначило 776 фальсифікованих дієтичних добавок. Більшість цих продуктів продавались для покращення статевої функції, зниження ваги або набору м’язової маси. 

Загалом, 287 із 353 фальсифікованих добавок для покращення статевої функції містили силденафіл та / або принаймні 1 його структурний аналог. Силденафіл є активним фармацевтичним інгредієнтом рецептурного препарату для лікування еректильної дисфункції. Слід пам'ятати,що силденафіл абсолютно протипоказаний пацієнтам, які приймають нітрати тривалої дії, пацієнтам із важким аортальним стенозом та пацієнтам з гіпертрофічною обструктивною кардіоміопатією. Нітрати не слід вживати протягом 24 годин після застосування силденафілу, оскільки він потенціює їхній ефект. Існують зафіксовані летальні випадки, коли пацієнти із коротким інтервалом вживали нітрати та препарат для еректильної дисфункції. Також необхідне обережне застосування у пацієнтів, які лікуються комбінацією антигіпертензивних препаратів, та у пацієнтів із серцевою недостатністю. Однак фальсифіковані дієтичні добавки не містять інформації про вміст силденафілу у своєму складі, що створює загрозу для життя пацієнта.

Читайте також: Вітаміни не обов'язково зроблять тебе здоровішим

Найпоширенішими інгредієнтами, виявленими у фальсифікованих дієтичних добавках, що продаються для схуднення, були сибутрамін, його аналоги та проносний засіб фенолфталеїн. Сибутрамін був виявлений у 269 з 317 фальсифікованих добавок для схуднення, аналоги сибутраміну були виявлені у 20 з 317, а фенолфталеїн - у 75 з 317, хоча і сибутрамін, і фенолфталеїн були вилучені з американського ринку FDA .  

Встановлено, що 16 із 317 фальсифікованих добавок для схуднення містять інші ліки, включаючи флуоксетин, буметанід, цетилістат, диклофенак, диметиламіламін, фенфлурамін, фенпропорекс, фуросемід, лоркасерин, орлістат, фенітоїн, пропранолол, римонабант тощо. 

Сибутрамін може суттєво підвищити артеріальний тиск або частоту пульсу, що є серйозним ризиком для пацієнтів з анамнезом серцево-судинних захворювань чи інсульту. Встановлено, що більшість дієтичних добавок, що продаються для схуднення, містять як сибутрамін, так і силденафіл, що знижує артеріальний тиск.  

Дослідження показують, що виявлений фенолфталеїн має потенційний канцерогенний ризик, а також може призвести до розладів шлунково-кишкового тракту. Його вилучили з безрецептурних проносних препаратів у США, однак він досі входить у склад дієтичних добавок. Флуоксетин, також знайдений у фальсифікованих добавках для схуднення, це антидепресант з групи інгібіторів зворотнього захоплення серотоніну, асоціюється із серйозними побічними ефектами, включаючи суїцидальне мислення, ризик виникненння кровотеч та судоми. 

Всього було повідомлено про виявлення 92 фальсифікованих добавок для нарощування м’язів. Сюди входило 73 добавки, які містили анаболічні стероїди. Вони можуть застосовуватися в певних випадках з рекомендації лікаря, однак приймати їх в добавці з метою покращення працездатності, нарощення м'язової маси та зниження відсотку жиру не рекомендовано.

Часто ці добавки можуть спричинити серйозні негативні наслідки для здоров’я внаслідок випадкового неправильного використання, надмірного вживання або взаємодії з іншими лікарськими засобами, іншими складовими тієї ж самої дієтичної добавки чи при наявності супутньої патології.

Мультивітамінні комплекси

Було опубліковане ще одне цікаве дослідження стосовно зв'язку між вживанням мультивітамінних комплексів та ризиком раку передміхурової залози.

Результати показали, що не спостерігалося зв'язку між вживанням мультивітамінів та ризиком локалізованого раку простати. Однак вчені виявили підвищений ризик розвитку раку передміхурової залози та його летального наслідку серед чоловіків, які повідомляли про надмірне вживання мультивітамінів, у порівнянні з пацієнтами, які їх не вживали. Рівень захворюваності та летальних випадків раку передміхурової залози для тих, хто приймав мультивітаміни, становив 143,8 та 18,9, відповідно, порівняно з 113,4 та 11,4 у тих, хто ніколи не приймав ці добавки. 

Читайте також: Внутрішньовенне введення вітамінів

Гепатотоксичність дієтичних добавок

Результати дослідження, опублікованого в журналі AASLD Hepatology, свідчать, що із 700 випадків ураження печінки, зафіксованих під час дослідження, 130 були пов’язані з вживанням добавок. Фітопрепарати та дієтичні добавки були визнані причиною 7% випадків ураження печінки в 2004 році, але в 2014 році вони спричинили 20% випадків ураження печінки. До добавок, які становлять найбільший ризик, належать засоби для бодібілдингу та схуднення, багато з яких можна придбати в Інтернеті або без рецепту в місцевих аптеках. Дослідники виявили, що більшість добавок містять інгредієнти, не зазначені на етикетці. Незважаючи на труднощі у визначенні, які саме інгредієнти становлять найбільшу загрозу, екстракт зеленого чаю та анаболічні стероїди були визнаними складовими, що призводять до пошкодження печінки. 

Частота виникнення ураження печінки при прийомі добавок

 Екстракт зеленого чаю міститься у багатьох добавках для схуднення, хоча немає жодних доказів того, що він насправді сприяє зниженню маси тіла. Екстракт зеленого чаю був інгредієнтом, який спричинив пошкодження печінки у 24 із 130 випадків, пов’язаних з прийомов БАДів.

Речовини у складі добавок, які можуть викликати ураження печінки.

Що можна робити, щоб убезпечити себе від небажаних побічних наслідків?

  • Для прийому будь-якої дієтичної добавки мають бути показання; не рекомендовано приймати добавки без попередньої консультації лікаря. Не слід вважати, що дієтичні добавки є натуральними продуктами, оскільки це не так, і не завжди їх прийом є безпечним для здоров'я.
  • Перший крок, щоб зрозуміти, чи безпечна добавка, є простим - прочитайте етикетку. Що це за добавка? Чи існує вікова межа? Деякі добавки призначені лише для дорослих, і часто це пишеться на етикетках. Ви також повинні перевірити, чи перелічені будь-які побічні ефекти на продукт, і чи є попередження про можливу взаємодію з іншими продуктами або можливість погіршення перебігу вже існуючих захворювань.
  • Дотримуйтеся чітко визначеної дози для прийому добавок, оскільки передозування може призвести до серйозних та невідкладних станів.

 

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com