Чи захищає медична маска під час епідемії грипу?
Сьогодні медична маска — один з найактуальніших товарів, який купляють громадяни. А чи захищає вона настільки, наскільки нам обіцяють?
facemasks season flu influenza inspiration aerosols

Усім відомо, що вдягання медичної маски направлене на мінімізацію поширення та потрапляння на слизові оболонки дихальних шляхів аерозолю, що містить частинки вірусу. На жаль, від окремих зважених в повітрі вірусів вона допомогти не в змозі, тому що розміри вірусів, що викликають ГРВІ, не перевищують 110 нанометрів, в той час як розмір пор маски більший за 300 нм.

Крім того, прості медичні маски допускають проникнення повітря в місцях нещільного дотику з обличчям. Це було наочно продемонстровано у лютому 2009 року в дослідженні доктора William Lindsey з West Virginia University Urgent Care Clinic. За результатами дослідження було виявлено, що звичайна медична маска пропускає близько 20% всіх вірусних частинок, запущених через симулятор дихання, розташований в 2 метрах (інше його цікаве дослідження).

До 2008 року не було однозначної відповіді на питання про те, кому потрібно надягати маску в період епідемій грипу: хворим чи здоровим.


Фахівці Center for Disease Control and Prevention стверджували, що недостатньо даних, щоб впевнено стверджувати про ефективність носіння медичних масок для профілактики інфікування вірусами, що викликають ГРВІ. Так у 2008 році було проведено перше рандомізоване дослідження, яке оцінювало ефект медичної маски для профілактики інфікування респіраторними вірусами. Воно включило 286 осіб, у кого в родині з'явилися хворі на ГРВІ. Частині учасників пропонувалося використовувати маску, іншим – ні. Дослідження показало, що при дотриманні правил використання маски ефективність її захисних властивостей досягала 80%. Однак, при неправильному використанні ефективність падала до 33%.

Правила використання маски наступні:
• одягати маску кожного разу, коли ви опиняєтеся ближче 2 метрів до хворої людини;
• уважно стежити за тим, щоб маска завжди щільно прилягала до обличчя;
• опинившись далеко від інфікованих людей, відразу ж зняти та викинути маску (міняти маску кожні 2 години);
• щоразу знявши маску, помити руки;
• носити маску, якщо заражений – ви самі.

Дотриматись цих правил впродовж всієї епідемії грипу вийде не у всіх. Таким чином, захисний ефект, яким володіє навіть проста медична одноразова маска, зменшується через незручності її правильного використання.

Зважаючи на дані досліджень та досвід попередніх епідемій, спеціалісти CDC не рекомендують обов'язкове вдягання маски з метою профілактики простудних захворювань здоровим особам. Винятком є особи, що входять до груп ризику (діти ≤ 5 років, особи ≥ 65 років, вагітні, хворі із ХОЗЛ, бронхіальною астмою, цукровим діабетом, дорослі та діти з імуносупресією, викликану медикаментозною терапією або ВІЛ), які доглядають за хворим на грип або перебувають тривалий час в багатолюдному середовищі. Також CDC акцентують увагу, що носіння маски є ефективним тільки при правильному її використанні.

Також слід пам'ятати, що вірусні інфекції передаються не тільки повітряно-крапельним шляхом, а й контактним. Тому тільки використання маски – недостатній захід для захисту від вірусів, що знаходяться в навколишньому середовищі. Найбільш ефективними методами профілактики в період простудних захворювань і епідемії грипу є комплекс з вакцинації, правил особистої гігієни (часте миття рук, особливо після контакту з поверхнями, дверними ручками, поручнями в транспорті тощо), правильного харчування та активного способу життя, регулярного вологого прибирання та провітрювання приміщення, уникнення тривалого перебування в місцях скупчення людей, знаходження вдома при появі симптомів застуди.

Інша цікава інформація за посиланням.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com