Acne vulgaris: оновлення гайдлайнів
Вугрова хвороба (Acne vulgaris) — це поширене хронічне захворювання шкіри, що включає закупорювання та запалення сально-волосяних структур (волосяного фолікула та супутніх сальних залоз).
акне вугрі вугрова хвороба ретиноїди ізотретиноїн третиноїн кістозне акне комедональне акне

Акне може проявлятися як незапальне ураження, запальне ураження, або суміш обох, вражаючи переважно шкіру обличчя, а також спину і груди.

Фактори, що сприяють розвитку акне:

  • фолікулярна епідермальна гіперпроліферація з подальшим закупорюванням фолікула,
  • надлишкове вироблення шкірного сала,
  • наявність і активність бактерій Cutibacterium acnes (раніше Propionibacterium acnes),
  • запалення.

Крім того, генетика також є ключовим фактором патофізіології акне.

Ознаки та симптоми

Вугрова хвороба характеризується незапальними, відкритими або закритими комедонами та запальними папулами, пустулами та вузликами. Вугрі вражають ділянки шкіри з найбільш щільним розміщенням сальних фолікулів (наприклад, обличчя, верхня частина грудної клітки, спина). Місцеві симптоми вугрів можуть включати біль, підвищену чутливість або еритему.

Загальні симптоми найчастіше відсутні. У рідкісних, але важких випадках акне може призвести до появи конглобатних(зливних) вугрів, із запальними кістозними вуграми та взаємопов'язаними з ними абсцесами. Фульмінантне акне є тяжчим, ніж зливне, із системними симптомами, такими як лихоманка, біль у суглобах та загальне нездужання.

Крім того, акне може мати психологічний вплив на будь-якого пацієнта, незалежно від ступеня тяжкості та стадії захворювання.

Діагностика

Ступені вугрової хвороби:

I ступінь — Комедональне акне: наявність відкритих і закритих комедонів, але зазвичай немає запальних папул або вузликів;

II ступінь — Легка ступінь акне: наявність комедонів та кількох папуло-пустульозних елементів;

легка ступінь акне

III ступінь — Середня ступінь: наявність комедонів, запальних папул та пустул; присутня більша кількість уражень, ніж при легкій ступені;

середня ступінь акне

IV ступінь —- Кістозне акне: наявність комедонів, запальних уражень та великих вузликів діаметром більше ніж 5 мм; часто спостерігаються рубці.

кістозне акне

Конглобатне акне (Acne conglobata) - це рідкісна і дуже важка форма вугрової хвороби, що характеризується глибиною і взаємозв'язком абсцесів і рубців (як келоїдних, так і атрофічних), що часто призводить до вираженої деформації шкіри. Комедони часто зустрічаються в групі 2 або 3, а кісти містять серозно-гнійний матеріал з неприємним запахом. Вузли зазвичай знаходяться на грудях, плечах, спині, сідницях, передпліччя, стегнах і обличчі. Конглобатне акне може розвинутися внаслідок раптового погіршення вже існуючих активних папульозних або пустульозних вугрів, або може з’явитися як повторна поява вугрів, які були неактивними протягом багатьох років.

конглобатне акне

Лабораторні тести

Вугрова хвороба - це клінічний діагноз. Однак лабораторне тестування може бути необхідним в таких ситуаціях:

  1. Синдром полікістозних яєчників(СПКЯ): Розгляньте СПКЯ у пацієнтки жіночої статі з олігоменореєю, гірсутизмом та/або чорним акантозом як супутні симптоми, окрім вугрів. У цих пацієнтів слід оцінювати загальний та вільний тестостерон, Дегідроепіандростерон-сульфат (DHEAS), андростендіон, лютеїнізуючий гормон та фолікулостимулюючий гормон, а також ліпідну панель, рівень глюкози та інсуліну.
  2. У випадках, що рефрактерні до тривалого лікування антибіотиками або коли покращення під час лікування антибіотиками не відбувається потрібно виконати бакпосів із висипу на шкірі, щоб виключити грам-негативний фолікуліт.

Лікування

Лікування повинно базуватися на ступені тяжкості акне.

Фармакотерапія

Клінічний практичний гайдлайн Канади щодо лікування вугрів:

  • Комедональна форма акне — місцеві ретиноїди або бензоїл пероксид; комбінації з фіксованою дозою бензоїл пероксиду та адапалену, бензоїл пероксиду та кліндаміцину; або комбінація кліндаміцину 1,2% і третиноїну 0,025% (у вигляді гелю); також для жінок слід розглянути терапію комбінованими оральними контрацептивами.
  • Локалізована легкого та середнього ступеню папулопустулярна форма акне – бензоїл пероксид як монотерапія; топічні ретиноїди як монотерапія; комбінація з фіксованою дозою кліндаміцину 1% та пероксиду бензоїлу 5% та комбінації фіксованої дози адапалену 0,1% та бензоїл пероксиду 2,5% (у вигляді гелів); або комбінація кліндаміцину 1,2% і третіноїну 0,025% гелю.
  • Поширена середнього ступеню папулопустулярна форма акне — додавання системних антибіотиків до актуальних препаратів вище, які рекомендовано при легкому до середньому ступенях.
  • Акне важкого ступеню — пероральний ізотретиноїн або системні антибіотики в поєднанні з бензоїл пероксидом або з місцевими ретиноїдами.
  • Пероральний ізотретиноїн повинен призначатися тільки лікарями, які мають досвід призначення та контролю за препаратом; необхідно дотримуватися суворих заходів щодо вагітності.

 

Коли застосовують місцевий або системний антибіотик, його слід застосовувати спільно з бензоїл пероксидом для зменшення виникнення резистентності.

Управління з продовольства і медикаментів США (Food and Drug Administration) переглядає місцевий селективний інгібітор андрогенних рецепторів - крем класкотерон(Clascoterone). Крем класкотерон(Clascoterone) - це місцева гормональна терапія, яка спрямована на андрогенні рецептори шкіри, щоб зменшити 5-альфа-дигідротестостерон в шкірі. Про сприятливі результати, безпеку та переносимість повідомлялось у двох фазах 3 подвійних сліпих, плацебо-контрольованих, рандомізованих, 12-тижневих випробувань, які включали 1440 осіб.

Дієта з низьким глікемічним індексом та уникнення "шкідливої їжі" пропонується як нефармакологічна терапія боротьби з акне.

Процедурні методи лікування включають наступне:

  • Механічна чистка обличчя - ручне видалення комедонів;
  • Ін'єкції стероїдів в уражену ділянку;
  • Поверхневі пілінги, в яких використовується гліколева або саліцилова кислота;
  • Світлова та лазерна терапія.

Нижче наведено рекомендації для підлітків та дітей:

  • Бензоїл пероксид, як правило, безпечний і ефективний як монотерапія або при застосуванні в місцевих комбінованих препаратах при легкому ступені акне(рівень А).
  • Топічні ретиноїди можуть застосовуватися як в якості монотерапії, так і в поєднанні з іншими продуктами і в терапевтичних концентраціях для всіх типів і ступенях тяжкості акне у дітей та підлітків будь-якого віку (рівень А).
  • Пероральні антибіотики можуть застосовуватися при середньо-важкому ступені акне в будь-якому віці (крім тетрацикліну у дітей <8 років) (рівень B).
  • Гормональна терапія комбінованими оральними контрацептивами може застосовуватися як терапія другої лінії у дівчат-підлітків із середньо-важким ступенем акне(рівень А).
  • Ізотретиноїн рекомендується при важкій, рубцевій та/або рефрактерній вугровій хворобі у підлітків (рівень А).
facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com